Lansiranje svemirskog teleskopa James Webb 24. decembra

Radi se o najvećem i najsnažnijem teleskopu u historiji koji bi trebao poslati nove informacije o postanku svemira i zemljolikim planetima izvan Sunčeva sistema.

Raketa Ariane 5 trebala bi odnijeti teleskop u svemir, a procjenjuje se da će trebati mjesec dana prije nego što stigne do odredišta (EPA)

Svemirski teleskop James Webb (JWST), čije je lansiranje odgađano u nekoliko navrata, trebao bi biti lansiran 24. decembra, potvrdili su Nasa i Arianespace.

“Potvrđeno je da je ciljani datum za lansiranje svemirskog teleskopa James Webb 24. decembra u 9,20 sati iz baze Kourou (12H20 GMT)”, twitala je Arianespace, prenosi Hina.

Radi se o najvećem i najsnažnijem teleskopu u historiji koji bi trebao poslati nove informacije o postanku svemira i zemljolikim planetima izvan Sunčeva sistema.

Svemirski teleskop James Webb (JWST), nazvan po bivšem direktoru američke svemirske agencije NASA-e, nasljednik je legendarnog Hubblea.

Evropska svemirska agencija (ESA) i njen kanadski pandan (CSA) surađivali su s NASA-om prilikom izrade Webba.

Njegova konačna cijena, koja se utrostručila u odnosu na prvobitnu zbog mnogobrojnih problema, je gotovo 10 milijardi dolara.

Postoji li planeta slična Zemlji

Webb je izrađen u Sjedinjenim Američkim Državama, a ove je godine prevezen do mjesta lansiranja u Francusku Gvajanu.

Raketa Ariane 5 trebala bi odnijeti teleskop u svemir, a procjenjuje se da će trebati mjesec dana prije nego što stigne do odredišta.

Konačni cilj Webba je doznati je li Zemlja jedina ili postoje slični planeti na kojima bi mogao niknuti život.

Njegova orbita oko Sunca nalazit će 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Projekt Webb započeo je 1989. godine i prvotno je bilo predviđeno da s radom počne početkom stoljeća.

Izvor: Agencije