Facebook i Instagram ‘dopuštaju širenje dezinformacija o COVID-u’

Studija NewsGuarda navodi profile, stranice i grupe koji nastavljaju širiti teorije zavjere i netačne tvrdnje o COVID-19, ali su i dalje na društvenim mrežama.

Online platforme ne rade dovoljno da informiraju korisnike o vjerodostojnosti izvora koje dotični profili koriste u objavama, navedeno je u izvještaju NewsGuarda (EPA)

Širenje dezinformacija o COVID-u 19 omogućeno je na više desetaka Facebook i Instagram profila, koji su tokom protekle godine dobili oko 370.000 pratilaca, objavljeno je u studiji organizacije NewsGuard, koja prati dezinformacije na internetu, na koju se poziva dpa.

NewGuard navodi 20 profila, stranica i grupa koji nastavljaju širiti teorije zavjere i netačne tvrdnje o COVID-u 19, ali su i dalje na društvenim mrežama te su dobili desetke hiljada novih pratilaca, prenosi Hina.

Grupe su objavljivale da vakcine protiv COVID-a 19 štete djeci i da su općenito nesigurne, a mnoge od tih objava društvene mreže nisu označile upozorenjima za korisnike, objavio je NewsGuard.

U izvještaju se navodi da, iako su neke od tih stranica imale oznake koje je generirao Facebook i u kojima se obavještavalo da sadrže objave o COVID-u 19, korisnicima nije rečeno jesu li te informacije vjerodostojne.

‘Ne štite korisnike od dezinformacija’

NewsGuard je rekao da su neke stranice uključivale Facebook oznake koje nude poveznice na “najnovije informacije o korona virusu”, no ocijenio je da online platforme ne rade dovoljno da informiraju korisnike o vjerodostojnosti izvora koje dotični profili koriste u objavama.

Grupa za praćenje saopćila je da podnosi izvještaje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od septembra 2020. u kojima ukazuje na profile, grupe i stranice koje šire dezinformacije o COVID-u, a koje WHO koristi u svom radu s društvenim mrežama kako bi ublažio štetu od takvih tvrdnji.

No NewsGuard je naveo da je studija pokazala da su, otkako je počeo označavati te profile, sve sporne stranice osim jedne zabilježile porast broja pratitlaca.

Alex Cadier, britanski izvršni direktor NewsGuarda i autor izvještaja, rekao je da “izvještaj pokazuje da, čak i kada su više puta upozoreni, Facebook i Instagram nisu štitili svoje korisnike od dezinformacija o COVID-u 19 i vakcinama”.

Izvještaji NewsGuarda Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u potpunosti su otvorena, a Facebook bi svojim korisnicima mogao pružiti transparentna objašnjenja zašto je toliko popularnih izvora na njegovoj platformi nepouzdano i promoviše opasne dezinformacije.

Izvori dezinformacija cvjetaju

“Umjesto toga, oni čine malo ili ništa. Mantra kompanije o animiranju korisnika po svaku cijenu znači da viralni i izvori dezinformacija koji izazivaju podjele i dalje cvjetaju, uprkos upozorenjima NewsGuarda i jasnoj opasnosti koja predstavlja za korisnike. Facebook je sebi dao novo ime, ali njihovo promovisanje dezinformacija ostaje isto”.

Prošle sedmice Facebook je preimenovao kompaniju koja nadzire njegov raspon aplikacija i usluga u Meta.

Kao odgovor na NewsGuardovo istraživanje, glasnogovornik Mete je rekao da oni na svojim platformama “potiču ljude da se vakcinišu” i “poduzimaju mjere protiv dezinformacija”.

“Tokom pandemije uklonili smo više od 20 miliona štetnih dezinformacija i uklanjali sadržaj koji krši naša pravila, identificiran u ovom izvještaju”.

“Ukupno smo zabranili više od 3.000 profila, stranica i grupa zbog kršenja naših pravila”, rekao je glasnogovornik.

“Također, sve objave o vakcinama označavamo tačnim informacijama i sarađivali smo s nezavisnim pružaocima usluge provjere činjenica kako bismo 190 miliona postova označili kao lažne”, rekao je.

Izvor: Agencije