Talibani razgovarali sa iranskom delegacijom o trgovinskim odnosima

Talibanski lideri u ponedeljak sastali sa delegacijom iz susjednog Irana sa kojom je dogovoreno da se poveća trgovina na graničnom prelazu Islam Qala.

Otkako su talibani preuzeli vlast strani donatori su obustavili pomoć Afganistanu, a Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su obustavili isplate (EPA)

Lideri talibana sastali su se sa iranskim zvaničnicima kako bi ojačali trgovinske odnose ključne za punjenje blagajne Afganistana koji se nalazi na ivici ekonomskog kolapsa, izjavio je danas njihov portparol Bilal Karimi.

Karimi je rekao da su se talibanski lideri u ponedjeljak sastali sa delegacijom iz susjednog Irana sa kojom je dogovoreno da se poveća trgovina na graničnom prelazu Islam Qala sa osam sati dnevno na 24 i da bolje regulišu naplatu tarifa, piše AP, prenosi Beta.

Granični prijelaz Islam Qala je ključni izvor prihoda za Afganistan.

Donatori obustavili pomoć

Velika Britanija je danas poslala dva svoja izaslanika na sastanak sa najvišim talibanskim zvaničnicima, rekao je portparol britanskog premijera, ali nije saopštio više detalja.

Otkako su talibani preuzeli vlast strani donatori su obustavili pomoć Afganistanu, a Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su obustavili isplate.

Devizne rezerve Centralne banke Afganistana od oko devet milijardi dolara također su zamrznute, od kojih se većina nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije