Šef NATO-a kritizira pokušaje formiranja struktura ‘konkurentskih’ Savezu

Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Evropu, upozorio je Jens Stoltenberg.

Ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, rekao je Jens Stoltenberg (EPA)

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati evropsku odbranu i naglasio da osnivanje “konkurentskih” struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme sastanka Evropske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije na transatlantske odnose.

“Razumijem da je Francuska razočarana” budući da je Canberra nakon AUKUS-a raskinula mega ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je. “Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni”, rekao je Stoltenberg, prenosi Hina pozivajući se na AFP .

Ali “ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, što bi konkuriralo ili zamijenilo NATO”, dodao je.

‘Geografija je važna’

Norvežanin Stoltenberg je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za obranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU-a. “To su svakako Sjedinjene Američke Države, ali i drugi saveznici”, primijetio je.

“Ali i geografija je važna, Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Američke Države, Kanada i Velika Britanija na zapadu. Ako pogledate geografiju oni su važni za zaštitu cijele Evrope”.

“Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se možemo sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Evropu”, upozorio je.

Izvor: Agencije