Palmer danas dolazi u Sarajevo

Specijalni predstavnik SAD-a za izbornu reformu u BiH dolazi na novu rundu razgovora o promjenama Izbornog zakona sa čelnicima stranaka.

Palmer će predložiti čelnicima stranaka da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda (EPA)

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer u srijedu dolazi u posjetu BiH na novu rundu razgovora sa čelnicima stranaka.

Palmer u BiH, gdje je boravio i prije tri sedmice, stiže zajedno s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Visoki američki zvaničnik je tokom posjete krajem septembra održao seriju razgovora sa zvaničnicima političkih stranaka, a, prije svega, vezano za izmjene Izbornog zakona BiH.

Palmer je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, gdje je rekao da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji saglasnost između SAD-a, EU i Hrvatske “oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH”.

SAD i dalje ustrajava na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH, rekao je Palmer.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Američke Države prvi put iznijele krajem septembra, suprotna Dejtonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha, piše Hina.

Međutim, Palmer insistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Evropskog suda za ljudska prava, odnosno napredovala na evropskom putu.

“To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom Evropskog suda i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno”, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Izbor članova Predsjedništva BiH

Palmer će tokom posjete BiH razgovarati sa čelnicima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBIH), Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem te opozicionim liderima u dva entiteta.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

“U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva”, rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom ‘mrkve i batine’. “Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na evropskome putu”, upozorio je.

“Vidimo da retorika koja stiže od Dodika i iz Banje Luke ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sistem. Nastojimo ipak vjerovati da dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan s principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda plus ostali, koja se također bavi presudama Evropskog suda za ljudska prava je ono nešto što će pomoći u savladavanju tih napora. Neuspjeh postizanja sporazuma stvari će učiniti teškim”, rekao je Palmer.

SAD: Palmer izlazi ususret HDZ-u

SDA je saopćila da je iznenađena najavom Palmera da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

“Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u”, navode iz SDA.

Pritisak se, kako tvrde, “vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno”.

“Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH – blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou”, navode iz SDA.

SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav, ističu, koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela, i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava”, stoji u saopćenju SDA.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO