Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Raketa Nuri dizajnirana je za postavljanje 1,5 tona korisnog tereta u orbitu 600 do 800 kilometara iznad Zemlje, u sklopu širih svemirskih nastojanja Južne Koreje.

Lansiranje raketa odavno je osjetljivo pitanje na Korejskom poluotoku na kojem se Sjeverna Koreja suočava sa sankcijama zbog svojih balističkih projektila (EPA)

Južna Koreja izvela je probno lansiranje prve svemirske rakete domaće proizvodnje što je velik korak za ambiciozne svemirske planove te zemlje.

Trofazna raketa KSLV-II, ukrašena državnom zastavom, nosila je lažni satelit, a lansirana je iz svemirskog centra Naro u 17:00 sati po lokalnom vremenu.

Raketa Nuri ili “svijet”, dizajnirana je za postavljanje 1,5 tona korisnog tereta u orbitu 600 do 800 kilometara iznad Zemlje, u sklopu širih svemirskih nastojanja kao što su lansiranje nadzornih satelita, navigacija, komunikacije pa čak i mjesečeve sonde, prenosi Hina.

Raketa teška 200 tona premještena je u srijedu na lansirnu rampu i postavljena u poziciju pod nadzorom Korejskog instituta za svemirska istraživanja (KARI)

Tri faze rakete pokreću pojačivači tekućeg goriva koje je izradila podružnica južnokorejskog konglomerata Hanwha, uz četiri pojačivača od 75 tona u prvoj fazi, još jedan pojačivač od 75 tona u drugoj i raketni motor od sedam tona u završnoj fazi.

Vojni sateliti

Lansiranje raketa odavno je osjetljivo pitanje na Korejskom poluotoku na kojem se Sjeverna Koreja suočava sa sankcijama zbog svojih balističkih projektila s nuklearnim naoružanjem.

Južna Koreja u budućnosti planira lansirati niz vojnih satelita, a dužnosnici poriču da će se NURI upotrebljavati kao oružje.

Posljednju sličnu raketu u toj zemlji, lansiranu 2013. nakon više odgoda i nekoliko neuspješnih testiranja, zajedno su razvile Južna Koreja i Rusija.

Vlastita raketa omogućit će Južnoj Koreji fleksibilnost u određivanju vrsta korisnog tereta i rasporeda lansiranja, a korist će imati i južnokorejske firme, rekli su dužnosnici Reutersu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO