Lansirana kineska letjelica s posadom prema svemirskoj stanici u izgradnji

Troje astronauta poletjeli su prema kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, gdje će ostati za Kinu rekordnih šest mjeseci.

Misija posade je nastaviti gradnju svemirske stanice, provjeriti raznu opremu i voditi nekoliko naučnih istraživanja (EPA)

Troje astronauta, među kojima jedna žena, poletjeli su prema kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, gdje će ostati za Kinu rekordnih šest mjeseci, pokazali su snimci koje je izravno emitirala državna televizija CCTV.

Njihova letjelica Shenzhou-13 lansirana je u noći na subotu pomoću rakete Longue-Marche 2F iz lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi, na sjeverozapadu zemlje, prenosi Hina.

Troje astronauta treba stići na Tianhe, jedini modul koji je već u orbiti od tri koji će na kraju sačinjavati svemirsku stanicu.

Misija posade je nastaviti gradnju svemirske stanice, provjeriti raznu opremu i voditi nekoliko naučnih istraživanja. Izvest će dva ili tri izlaska u svemir.

Peta misija

Njihov boravak će omogućiti udvostručenje rekorda trajanja kineske misije s posadom, koju su u septembru postavili astronauti prethodne misije, Shenzhou-12, koji su na Tianheu ostali tri mjeseca.

To je peta misija od 11 (s posadom i bez posade) koliko će biti ukupno potrebno za izgradnju kineske svemirske stanice, koja bi trebala biti završena krajem 2022. godine.

Nazvana Tiangong (“Nebeska palača”), po veličini će biti slična bivšoj sovjetskoj stanici Mir a vijek će joj biti najmanje 10 godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Chris Impey u američkom listu ‘The Hill’ predviđa budućnost međunarodnih sukoba u svemiru u nedostatku pravila koja reguliraju ponašanje država u ovoj oblasti.

Published On 11 Oct 2021
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO