BiH: Tri godine zatvora zbog pridruživanja ISIL-u

Sud BiH do sada je osudio više od dvadeset osoba zbog ratovanja u redovima oružanih organizacija u inozemstvu.

Kasupović je porijeklom s područja Velike Kladuše u BiH i jedan je iz skipine koji su se borili za oružanu organizaciju Islamska država (AP)
Kasupović je porijeklom s područja Velike Kladuše u BiH i jedan je iz skipine koji su se borili za oružanu organizaciju Islamska država (AP)

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u četvrtak državljanina te zemlje Senada Kasupovića krivim za terorizam i osudio ga na tri godine zatvora.

Kasupović je porijeklom s područja Velike Kladuše u BiH i jedan je iz skupine koji su se borili za oružanu organizaciju Islamska država Irak i Levant (ISIL) na području Sirije i Iraka.

On je 2013. godine tamo otputovao iz BiH preko Turske, a istragom je utvrđeno kako je u Siriji i Iraku ratovao kao pripadnik oružane jedinice koja je nosila naziv Al-Aksa. Mediji su ranije objavili kako je ratujući najmanje dva puta teže ranjen, prenijela je Hina.

Suđenje u matičnim državama

Zarobljen je na području sirijskog grada Raqqa nakon pada ISIL-a. Potkraj 2019. godine zajedno s još šest bivših pripadnika te grupe deportiran je u BiH u sklopu posebnog programa repatrijacije, kojeg je organizacijski i logistički poduprla vlada SAD-a kako bi se u matičnim državama provela suđenja.

Optužnica koja ga je teretila za pripadnost terorističkoj organizaciji i organiziranje terorističke skupine protiv njega je potvrđena u martu 2020. godine, a suđenje mu je počelo u aprilu.

Sud BiH do sada je osudio više od dvadeset osoba zbog ratovanja u redovima oružanih organizacija u inozemstvu. Izrečene su kazne od jedne do sedam godina zatvora na koju je, zbog organiziranja odlaska muškaraca iz BiH u Siriju i Irak, osuđen Husein Bosnić, samozvani imam s područja Velike Kladuše.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO