Srbija ugovorila 6,5 miliona doza, ali vakcine nema

U nabavci vakcina sada više ulogu nema ni novac ni moć, a Srbija se može osloniti samo na snalažljivost i prijateljstva, rekli su zvaničnici.

Pripadnica Vojske Srbije prima dozu kineskog cjepiva Sinopharm (Reuters)

Srbija ima potpisane ugovore za 6,5 miliona doza vakcina, ali cjepiva jednostavno nema, izjavio je u srijedu član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković, prenijela je Hina.

Gojković je danas beogradskim medijima potvrdio kako je dosad vakcinisano više od 320.000 stanovnika, istaknuvši da je Srbija trenutno “druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika” te da se nalazi “odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih”.

“Farmaceutske tvrtke su očigledno zagrizle veliki zalogaj misleći da mogu proizvesti toliko vakcina, a to su sve problemi s kojima ćemo se susretati”, rekao je Gojković, komentirajući dostupnosti vakcina i globalnu utrku u procesu imunizacije protiv COVID-a 19.

Snalažljivost i prijateljstva

Po njegovoj ocjeni, u nabavci vakcina “sada više ulogu nema ni novac ni moć”, a Srbija se može “osloniti samo na snalažljivost i prijateljstva”.

Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mjera i nose maske, naglasivši kako je važno da se “čim više ljudi što prije vakciniše”.

Država koja to uradi među prvima, imat će prednost u oporavku ekonomije i “brže će trčati ekonomsku utrku”, ocijenio je član srbijanskog kriznog štaba.

U Srbiji preminulo još 20 osoba

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 1839 slučajeva korona virusa, od 11.443 testirana uzorka, dok je 20 pacijenata preminulo od posljedica zaraze.

Na respiratorima su 164 pacijenta, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije registrirano je 389.045 osoba oboljelih od COVID-19, a preminulo je 3.944 zaraženih.

Neki dijelovi BiH ublažavaju mjere

U Bosni i Hercegovini su posljednja 24 sata preminule 22 osobe a novozaraženih je 332. No, jedan od kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, Zapadnohercegovački kanton, izvijestio je kako vraća nastavu u pretpandemijski, redovni oblik, a ublažavaju se i druge mjere. Tamo je broj novozaraženih gotovo zanemariv, a u zdravstvu vjeruju da su pomogle ciljane, ograničene mjere.

BiH još uvijek nije krenula sa vakcinacijom stanovništva protiv COVID-a 19.

U Hrvatskoj 31 osoba preminula

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 857 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je 31 osoba, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te zemlje.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3.050, a među njima je 1.381 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata, prema podacima prikupljeni i ponedjeljak do 11 sati.

U samoizolaciji je približno 15.00 osoba. Do danas je ukupno testirano više od 1,16 miliona osoba, od toga 7.173 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije u Hrvatskoj, zabilježeno je 230.359 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 4.913 umrlo.

U Sloveniji je u srijedu prijavljeno 19 smrtnih slučajeva. Od 16.000 testiranih, na virus je pozitivno 1.850 građana.

Kosovo: Umrlo osam zaraženih

U prethodna 24 sata na Kosovu je umrlo osam osoba zaraženih korona virusom, čime je ukupan broj preminulih u toj zemlji povećan na 1.479, saopšteno je danas.

Od jučer do danas, registrovan je 301 slučaj infekcije, a testirano je 2.325 uzoraka.

Broj aktivnih slučajeva zaraze je 5.991.

Do sada je tokom epidemije na Kosovu registrovano 58.988 zaraženih, a testirano je 225.830 osoba.

Crna Gora: Registrovano 563 novozaraženih

U Crnoj Gori je od posljednjeg presjeka testirano 1.818 uzoraka na korona virus, među kojima je registrovano 563 novozaraženih, a prijavljeno je i šest smrtnih ishoda.

Od jučerašnjeg presjeka, Institutu za javno zdravlje je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod troje pacijenata iz Podgorice i po jednog iz Nikšića, Herceg Novog i Kotora.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 iznosi 783.

Broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 7.730.

Od početka epidemije, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom u zemlji je 59.825.

 

Izvor: Agencije