Izrael otvorio brane i poplavio palestinska poljoprivredna polja u Gazi

U srijedu je izraelska vojska također pod plaštom vojne vježbe u Jordanskoj dolini uništila najmanje 1.800 dunuma palestinskih žitnih polja.

Izrale je potopio stotine dunuma palestinskih žitnih i drugih poljoprivrednih polja (Anadolija)

Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je danas da su izraelske vlasti otvorile brane i poplavile palestinska poljoprivredna polja na krajnjem istoku blokirane Gaze, javlja Anadolija.

Direktor Zavoda za poljoprivredu u Gazi Ahmed Fatayir za tursku novinsku agenciju je rekao da su izraelske vlasti otvorile kanale brana u kojima se skuplja kišnica i izazvale poplavu na poljoprivrednim poljima u Shejaiyi.

‘Napad kada usjevi počnu sazrijevati’

Stotine dunuma žitnih i drugih poljoprivrednih polja su ostale pod vodom, a Fatayir je kazao da izraelske vlasti nerijetko posežu za takvim potezima nanošenja velike štete Palestincima u Gazi.

Palestinski zemljoposjednici pozivaju nadležne organizacije da zaštite njihova prava (Anadolija)

Salim Kuta je palestinski poljoprivrednik koji je pretrpio veliku štetu od poplave jer mu je pod vodom ostalo oko 400 dunuma zemljišta.

“Mjesecima gajimo usjeve i ovakav napad doživimo kada počnu sazrijevati“, kazao je Kuta i dodao da izraelske snage i na druge načine uništavaju palestinske usjeve, uključujući i prskanja pesticida, izazivanja požara i korištenje buldožera.

Jučer je izraelska vojska pod plaštom vojne vježbe u Jordanskoj dolini na okupiranoj Zapadnoj obali uništila najmanje 1.800 dunuma palestinskih žitnih polja.

Palestinski zemljoposjednici pozivaju nadležne organizacije da zaštite njihova prava.

Izvor: Agencije