EK mijenja pravila zbog von der Leyen u HDZ-ovom spotu

HDZ je uoči parlamentranih izbora 2020. objavio video u kojoj der Leyen i Dubravka Šuica izgovoraju predizborni slogan HDZ-a – Sigurna Hrvatska.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen (EPA)
Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen (EPA)

Evropska komisija (EK) je objavila da će izraditi nove smjernice za sudjelovanje njenih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

“EK će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama”, rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu evropskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O'Reilly.

HDZ je u julu 2020, dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Evropske pučke stranke (EPP-a), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu izgovaraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a – Sigurna Hrvatska.

Nevladina udruženja Gong i Good Lobby žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.

‘Upotreba resursa EK-a bila je pogrešna’

Šefčovič u pismu navodi da Njemica von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je “upotreba resursa EK-a bila pogrešna”. No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

“Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni evropski političari i političarke koji pripadaju istoj evropskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ”, kaže Šefčović.

“Kontekst je stoga jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis EK-a ili službeni poziv EK-a da glasa za određenu stranku. EK je također jasno stavila do znanja da je upotreba resursa EK-a bila pogreška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za EK, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja“, istaknuo je potpredsjednik EK.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO