Merkel zabrane Trumpu na mrežama smatra problematičnima

Sloboda govora i mišljenja su ljudska prava od najvećeg značaja, smatra njemačka kancelarka.

Twitter je trajno suspendovao Trumpov nalog navodeći kao razlog 'rizik od budućeg podsticanja nasilja' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Twitter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

„Ovo pravo može se ograničiti, ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsjednika trajno blokiraju”, saopštio je njen portparol Steffen Seibert.

On je, pojasnivši stav kancelarke, kazao da oni koji vode društvene mreže imaju veliku odgovornost u smislu da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem nasilja.

Označiti sporan sadržaj

Kako navodi AP, a prenosi Tanjug, Merkel smatra da je podjednako važno ne ostati po strani kada se takav sadržaj pojavi i to to tako što će on biti označen, ali je jednako bitno omogućiti slobodu mišljenja i govora.

Twitter je trajno suspendovao Trumpov nalog navodeći kao razlog “rizik od budućeg podsticanja nasilja”, a nakon upada njegovih pristalica u Capitol.

Facebook je odlučio da nalog odlazećeg predsjednika suspenduje najmanje do 20. januara, kada će njegov nasljednik Joe Biden preuzeti dužnost.

Izvor: Agencije