Zelenski proglasio Dan otpora ruskoj okupaciji Krima

'Ima postulata koje ne treba dokazivati: sedmica ima sedam dana, Zemlja je okrugla, a Krim je Ukrajina', rekao je Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da će Ukrajina ubuduće 26. februar obilježavati kao Dan otpora ruskoj okupaciji Krima, koji je Rusija anektirala prije šest godina, javlja AFP.

“Ima postulata koje ne treba dokazivati: sedmica ima sedam dana, Zemlja je okrugla, a Krim je Ukrajina”, rekao je Zelenski, najavivši uvođenje novog spomendana.

Hiljade stanovnika Krima protestirale su 26. februara 2014. u Simferopolju, “glavnom gradu” poluotoka, podupirući njegovu pripadnost Ukrajini, nekoliko dana nakon dolaska naoružanih ljudi bez vojnih oznaka koji su zauzeli strateške položaje na toj teritoriji, okruživši ukrajinske vojne baze i preuzevši nadzor nad aerodromom i parlamentom.

Moskva je nekoliko sedmica poslije anektirala čitav poluotok i priznala da su tajanstveni vojnici pripadali ruskim jedinicama za posebne namjene.

Neslaganje Rusije

Nakon aneksije ruske vlasti progonile su mnoge učesnike protesta koji je održan 26. februara.

Zelenski je rekao da uvodi taj spomendan iako je bio svjestan da to može smetati Moskvi u trenutku kada pokušava pregovarati o završetku rata koji Kijev vodi s proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je “odlučno” neslaganje svoje zemlje nakon te informacije.

Moskva smatra da je poluotok Krim aneksijom “vraćen” u okrilje “historijske” ruske domovine.

Izvor: Agencije