Završni izvještaj: Navalni otrovan novičokom

Dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog oporavku Alekseja Navalnog, rekli su njemački ljekari.

Navalni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. avgusta (EPA)

Njemačka bolnica Charite u Berlinu u srijedu je objavila završni izvještaj o slučaju ruskog disidenta Alekseja Navalnog, potvrdivši da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Ruski dužnosnici odbacili su takve tvrdnje, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navalni otrovan novičokom, hemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

U izvještaju objavljenom ove sedmice u medicinskoj publikaciji The Lancet, tim iz bolnice Charite rekao je da je otrov novičok pronađen u krvi Navalnog nakon što je u avgustu primljen u bolnicu.

Laboratorij njemačke vojske

“Laboratorij njemačkih oružanih snaga kojeg je imenovala Organizacija za zabranu hemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite”, rečeno je u izvještaju.

Navaljni (44), jedva je preživio trovanje, prema njemačkom bolničkom timu. “Njegovo dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog njegovom oporavku”, piše u izvještaju.

Navalni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. avgusta te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku prije nego što je evakuiran u Berlin.

Izvor: Agencije