Sjeverni tok 2 spreman za eksploataciju

Iz Gazprom Exporta kažu da je izgradnja kopnenog dijela Sjevernog toka 2 završena.

Izgradnja plinovoda nastavljena je ovog mjeseca, nakon što je prošle godine bila obustavljena zbog uvođenja američkih sankcija (EPA)

Izgradnja kopnenog dijela Sjevernog toka 2 je završena i plinovod je spreman za eksploataciju, saopćila je Elena Burmistrova, generalna direktorica Gazprom Exporta.

“Kopneni dio Sjevernog toka 2 završen je i u potpunosti je spreman za eksploataciju. Traju još završni radovi na kopnenom dijelu u Rusiji”, rekla je ona.

Navela je da će rok za završetak radova na moru zavisiti od brojnih uvjeta, uključujući vremenske prilike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Američke sankcije i kritike

Izgradnja plinovoda nastavljena je ovog mjeseca, nakon što je prošle godine bila obustavljena zbog uvođenja američkih sankcija.

SAD kritizira Sjeverni tok 2 tvrdeći da prijeti sigurnosti njegovih NATO saveznika u Evropskoj uniji, jer povećava njihovu ovisnost o Rusiji.

Rusija optužuje SAD da projekt pokušava blokirati kako bi mogao nastaviti prodavati svoj skuplji plin na evropskom tržištu.

Plinovod će prenositi ruski plin direktno do Njemačke preko Baltičkog mora, rutom koja je slična onoj postojećeg istoimenog plinovoda.

Izvor: Agencije