Vučić se sastao sa kineskim premijerom Li Keqiangom

Vučić je sa kineskim rukovodstvom razgovarao o ekonomskoj saradnji (Reuters)
Vučić je sa kineskim rukovodstvom razgovarao o ekonomskoj saradnji (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, posljednjeg dana posjete Kini, sa premijerom te zemlje Li Keqiangom, koji ga je u državnoj rezidenciji dočekao pozdravom na srpskom jeziku.

“Dobro došli”, rekao je Li Vučiću dok su se rukovali.

Predsjednik Srbije je prethodno prisustvovao otvaranju ljetnog Svjetskog ekonomskog foruma u kineskom gradu Tianjinu, nakon čega se sastao s guvernerom provincije Hebei Xu Qinom i predstavnicima kompanije Hbis, vlasnikom Željezare u Smederevu.

Industrijska zona u Beogradu

Kako prenosi RTS, Xsu Qin i Vučić izrazili su zadovoljstvo što Željezara sada dobro radi i što je povećala kapacitet proizvodnje za 30, a profit za 39 odsto.

Su i Vučić razgovorali su i o drugim projektima, među kojima je i industrijska zona u Beogradu koju bi gradile kompanije iz Hebeija.

Vlada kineske provincije I kompanija Hbis sa Vladom Srbije su potpisale memorandume o razumijevanju.

Vučić će sa kineskim premijerom razgovarati i o ekonomskoj saradnji, kao i mogućnosti da Kina pomogne Srbiji u inovativnim tehnologijama i razvijanju novih visokotehnoloških proizvoda.

Izvor: Agencije.


Povezane

U Srbiji najprije Željezara Smederevo, onda i Rudarsko topioničarski basen Bor, u Crnoj Gori – autoput. U ove kompanije i građevinske projekte svoj novac ulaže Kina. I dok region svoje infrastrukturne i privredne izazove rješava kineskim kreditima, Evropska unija, ali i Sjedinjene Američke Države upozoravaju da su zemlje zapadnog Balkana žrtve kineske geopolitičke ambicije u […]

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO