Hindusi optužili muslimana za krađu i prebili ga na smrt

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak koji prikazuje da četvorica indijskih policajaca nisu uradili ništa kako bi pomogli i pružili medicinsku pomoć muslimanu kojeg su razjarene osobe pretukle na smrt pod optužbom da je pokušao ukrasti automobil.

AP prenosi od policijskog službenika Jogeshchandra Haobijama da su suspendovana četvorica policajca koji su samo stajali oko muškarca dok je ležao na poljani nakon što je pretučen do smrti nedaleko od grada Imphal, glavnog grada pokrajine Manipur u sjeveroistočnoj Indiji.  

Haobijam dodaje da video snimak pokazuje naoružane policajce koji su stajali pored čovjeka dok je ležao na zemlji nakon incidenta. Naglašava da je čovjek umro jer mu nije ukazana medicinska pomoć.

Policija navodi da je istraga u toku i da su petorica osumnjičenih napadača uhićena.

Policija u zapadnoj Indiji dospjela je na metu kritika u julu zbog toga što nije pružila pomoć muslimanskom trgovcu stokom koji je podlegao nakon napada grupe hinduskih seljana.

Ovakvi napadi bilježe porast u Indiji otkako je hindu nacionalistička stranka Bharatiya Janata preuzela vlast u 2014.

U Indiji živi više od 160 miliona muslimana od ukupne indijske populacije koja broji 1,3 milijarde stanovnika, prema procjenama iz 2015. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Aktivisti u Indiji pozivaju vladu da zaustavi javna linčovanja, koja sprovode lokalne grupe. Sve više ljudi postaju žrtve ovakvih napada, zbog optužbi da su jeli ili trgovali govedinom, mesom životinje koju većina Hindusa smatra svetom. Pojedini takođe vjeruju da je rast hinduističkog nacionalizma jedan od pokretača talasa nasilja. Upozoravamo da prilog koji slijedi sadrži scene […]

Nakon najtežih poplava u proteklih stotinu godina u indijskoj saveznoj državi Kerali, stanovnici pokušavaju obnoviti svoje živote. U vodenoj stihiji smrtno je stradalo 400 osoba, a milioni su morali napustiti domove. Veliki dio ekonomije te južne indijske države odnosi se na turizam. Dok se poplavne vode postepeno povlače, nadležni strahuju od efekata katastrofe na tu […]

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO