Mattis u Skoplju: SAD podržavaju referendum u Makedoniji

Američki ministar odbrane James Mattis danas je u Skoplju ponovio podršku Sjedinjenih Američkih Država dogovoru s Grčkom o imenu makedonske države i istakao da je predstojeći referendum o tom sporazumu jedinstvena mogućnost za Makedoniju da ide ka novoj budućnosti, prenosi Beta.

„Referendum je najvažniji glas u historiji vaše zemlje. Sada treba da iskoristite demokratsku mogućnost da krenete u jednu novu budućnost. U tome imate podršku SAD“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, koji su zahvalili na podršci koju SAD pružaju Makedoniji svih 27 godina od osamostaljenja.

Dobrodošlica

Mattis je istakao da će realizacija dogovora sa Grčkom omogućiti sprovodjenje ključnih reformi u procesu pristupanja NATO-u i ojačati sigurnost i ekonomski razvoj zemlje.

On je podsjetio na izjavu koju je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg dao nedavno u Skoplju da će priključenjem NATO-u Makedonija dobiti mjesto u Alijansi zajedno sa 29 drugih zemalja.

„Mi smo spremni da vam poželimo doborodošlicu kao 30. članici NATO-a. Priključujete se Alijansi koja se zalaže za teritorijani integritet i slobodu od pritisaka, protiv onih koji se trude da umanje ove vrijednosti“, istakao je američki ministar odbrane.  

Mattis će se kasnije susresti sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, koji je protivinik dogovora s Grčkom, da, kako je rekao, diskutuje o  onom što misli da je svijetla budućnost za Makedoniju.

Nakon 14 godina

Mattis je doputovao u posjetu Makedoniji kako bi prenio podršku SAD za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces. Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenijla je agencija AP.

Na referendumu koji je zakazan za 30. septembar, građani Makedonije će se izjašnjavati o sporazumu koji su postigli predstavnici makedonske i grčke strane u vezi s promjenom imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, čije provođenje predstavlja jedan od glavnih uvjeta za članstvo u NATO savezu i otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. 

Mattis je prvi ministar odbrane SAD koji je došao u Makedoniju nakon 14 godina.  

Izvor: Al Jazeera i agencije