Hahn: Bez medijskih sloboda nema ulaska u EU

Johannes Hahn tvrdi da nasilje prema medijima u regiji nije iskorijenjeno, već povećano

Komesar za proširenje Evropske unije Johanes Hahn poručio je u ponedjeljak, na konferenciji EU – zapadni Balkan “Dani medija” u Skoplju, da pristupanje EU neće biti moguće bez očuvanja medijskih sloboda, prenio je Tanjug.

Dvodnevna konferencija posvećena slobodi medija u regiji, koja se održava u organizaciji Evropske komisije, okupila je ove godine više od 300 učesnika, predstavnika medija i organizacija civilnog društva iz zemalja regije, kao i predstavnike EU institucija koji se bave politikom proširenja na zapadni Balkan.

Konferenciju u Skoplju otvorili su premijer Makedonije Zoran Zaev i Han, a osnovna tema debate prvog dana je sloboda medija kao ključni element procesa pristupanja EU.

Pritisci i zastrašivanja

“Jasno smo u svim izvještajima za zemlje regiona naveli da neće biti pristupanja EU bez očuvanja slobode medija i osiguranja uslova za rad novinara, gdje nema pritisaka i zastrašivanja. Postoji opća slika novog i pozitivnog trenutka za proces proširenja. Nažalost, to nije slučaj u oblasti medijskih sloboda. Najviše uznemirava to što se nasilje prema novinarima nije iskorijenilo, već je povećano”, poručio je Hahn.

On je naveo podatak da je samo ove godine u zemljama zapadnog Balkana došlo do 11 fizičkih napada na novinare te da nedostatak akcije od onih koji su zaduženi da nađu i kazne počinioce stvara zastrašujuću atmosferu, koja u velikoj mjeri utječe na slobodno i nezavisno izražavanje.

Konferencija će biti završena u utorak.

Izvor: Agencije