Bin Salman, prijestolonasljednik koji proždire svoje kraljevstvo

Saudijski princ nije iskoristio adute koji su mu bili na raspolaganju od kako je imenovan za prijestolonasljednika (EPA)

Ne međunarodnoj sceni saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman niže neuspjeh za neuspjehom, dok su na domaćoj fronti njegove liberalne mjere popraćene strašnom represijom.

Također, poljuljan je njegov ogroman ekonomski projekat “Vizija 2030”, navodi se u tekstu novinara Jean-Pierrea Perrina, koji povezuje sudbinu Bin Salmana sa sudbinom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U tekstu pod naslovom “Princ Bin Salman, žestoki prijestolonasljednik koji proždire svoje kraljevstvo”, objavljen na sajtu Mediapart.fr, novinar Perrin navodi da princ Salman nije iskoristio sve adute koji su mu bili na raspolaganju od kako je imenovan za novog prestolonasljednika.

Unutar Kraljevine, princ je pred sobom imao državu s najvećim naftnim bogatstvom u svijetu.

Osmijeh ne prikriva užasan strah

Također, otvara mu se prilika da na prijestolju ostane nekoliko desetljeća, pored podrške koju su mu iskazale žene, omladina, tehnokrati i liberali u Saudijskoj Arabiji željni otvorenosti.

Kada je riječ o vanjskoj sceni, imao je koristi od slike “dalekovidnog čovjeka”, kojeg je Saudijska Arabija tako dugo čekala, jer njegovi saveznici nisu samo Sjedinjene Američke Države ili Francuska, nego i Rusija i Kina, pa čak i Izrael, koji još uvijek pokušava dobiti njegovu naklonost.

Međutim, nakon svega nekoliko mjeseci, Bin Salman je spalio sve karte i propustio brojne prilike, uništavajući time svoj imidž mladog, prosvijetljenog princa, koji je spreman slušati svoj narod i sposoban širiti toleranciju u cijelom kraljevstvu.

Takvu su sliku o Bin Salmanu, po narudžbi, kreirale najbolje američke i evropske propagandne agencije, koje su umnogome doprinijele uspjehu njegove posjete Parizu i Washingtonu, prema sajtu Mediapart, poznatom po nezavisnosti i nesimpatiziranju političara.

Perrin naglašava da danas Bin Salmanov osmijeh i atraktivan izgled više ne mogu prikriti užasan strah koji ovaj čovjek izaziva kod drugih.

‘Ddivljak’ više nego ikad

Štaviše, on sada zaslužuje opis “divljak” više nego ikad.

Autor teksta citira riječi jednog novinara koji radi u medijima u Saudijskoj Arabiji da je princ “stvorio atmosferu straha i panike u Kraljevini. Susrećem se s brojnim poslovnim ljudima i svi su u strahu. Plaše se razgovarati telefonom, plaše se da investiraju, plaše se da bi mogli završiti u zatvoru bez ikakvog suđenja.”

Autor je nabrojao neuspjehe Bin Salmana unutar Kraljevine, počevši od odustajanja da se dionice kompanije Saudi Aramcoa uvrste na berzu, represije kojoj su bili izloženi bogati saudijski državljani, zatvaranja aktivista, novinara, univerzitetskih profesora, sudija, advokata i poslovnih ljudi.

Na vanjskom planu, Perrin ističe da je Bin Salman nizao sve neuspjeh do neuspjeha.

Rat u Jemenu je uvukao Saudijsku Arabiju u močvaru i doveo je u nezavidan položaj.

Također, ovaj rat je uveliko narušio sliku i ugled Kraljevine na međunarodnoj sceni, uzimajući u obzir neselektivno granatiranje jemenskih gradova i baštine.

Neuspjela blokada Katara

Bin Salman je, također, doživio užasan neuspjeh u blokadi koju je nametnuo Kataru, u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Francuski istraživač i pisac Pierre Conze smatra da je Katar iz ove krize izašao s minimalnim gubicima.

Štaviše, na kraju je izvukao korist iz cijele situacije, dok su zemlje koje su nametnule blokadu “same upale u svoju zamku” i izašle kao gubitnici, prema ovom istraživaču.   

Na kraju članka Pierre naglašava da budućnost Bin Salmana ovisi o budućnosti Trumpa i njegovog zeta Jarreda Kushnera, uzimajući u obzir čvrste odnose između sadašnje američke administracije i aktuelnih vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije