Izraelski planovi i rusko prisustvo u regiji

Ruski piloti u Siriji: Tokom protekle godine Moskva je primila četiri izraelske posjete na visokom nivou (Reuters)

Izraelska studija otkriva kako će Izrael biti jedna od država na koje će utjecati očekivane promjene u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u regiji. Postoje tri scenarija za odnose između dviju država kako se približava ulazak novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

U studiji, koju je prije nekoliko dana izdao Institut za nacionalne sigurnosne studije pri Univerzitetu Tel Aviv, izraelski istraživač na Institutu Zvi Magen pojašnjava kako je prvi scenarij nastavak politike odlazećeg predsjednika Baracka Obame. To znači nastavak – štaviše, povećanje – napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s pitanjima u regiji.

Drugi mogući scenarij tiče se određenih promjena u novoj američkoj administraciji prema Rusiji kroz činjenje uzajamnih ustupaka. Time bi se smanjila napetost između dvije države, a možda i uspostavila saradnja u regiji.

Što se tiče trećeg scenarija, riječ je o uspostavljanju rusko-američke saradnje, koja bi obuhvatila i cijeli međunarodni sistem, što bi imalo neposredne posljedice na konačno kreiranje mape regije.

Najizgledniji scenarij

Magen, izraelski diplomata već 20 godina, tokom kojih je bio na funkciji ambasadora u Ukrajini i Rusiji, kaže kako mu se prilikom čitanja ovih procjena učinilo da Izrael drugi scenarij vidi kao najizgledniji. Prema njegovim riječima, taj scenarij podrazumijeva početak procesa razumijevanja između Moskve i Washingtona u određenim pitanjima, što je u skladu s nizom Trumpovih izjava u posljednje vrijeme.

Ovaj scenarij u isto će vrijeme biti pogodan za Rusiju, koja se suočava s pritiskom na međunarodnoj sceni, zbog čega će radije pristupiti postizanju kompromisa sa Zapadom, nastavljajući čuvati svoje strateške interese.

On smatra kako se odnosi između Izraela i Rusije čine kao pozitivni u okvirima bilateralne saradnje; Rusija vidi Izrael kao konstruktivnog partnera. Tokom protekle godine Rusija je primila četiri izraelske posjete na visokom nivou. Tako su izraelski predsjednik Reuven Rivlin i premijer Izraela Benjamin Netanyahu posjetili Rusiju, dok je ruski premijer Dmitrij Medvedev posjetio Izrael.

Magen, bivši oficir izraelskog Vojnog obavještajnog direktorata (Aman), koji je autor nekoliko knjiga i studija o ruskoj politici u regiji, naglašava kako se u svjetlu brzog razvoja dešavanja na terenu u regiji javljaju pozitivni pokazatelji, makar i slabi, koji ukazuju na sposobnost Rusije da uspostavi razumijevanje između svojih saveznika u regionu i Izraela.

Neutraliziranje iranske prijetnje

Uprkos tome, rusko prisustvo, naročito u Siriji – kao dio koalicije koju čini Iran, režim Bashara al-Assada, libanski Hezbollah i njegove pristalice – stvara izazove za Izrael.

Pojašnjava kako Rusija vodi računa o tome da ne ugrozi odnose s Izraelom te kako, sigurno, nastoji smanjiti mogućnosti izbijanja vojnog sukoba između oružanih trupa ovih dviju država ili njihove avijacije u sirijskom zračnom prostoru. Stoga su ove dvije države (Rusija i Izrael) uspostavile sistem sigurnosne saradnje za koordinaciju aktivnosti zračnih snaga.

Studija se zaključuje riječima da Rusija radi na tome da neutralizira iranske prijetnje Izraelu, što potvrđuje da obje strane (Moskva i Tel Aviv) rade na očuvanju svojih strateških interesa u regionu, naročito unutar Sirije, i da će Rusija težiti jačoj koordinaciji s Izraelom u vezi sa sirijskim pitanjem.

Studija potvrđuje da ostanak ruskih snaga u regiji zahtijeva od Izraela da nastavi svoj sigurnosni i vojni napredak te da pomno prati vojno ponašanje bilo koje strane, regionalne ili međunarodne, uključene u sukobe u regiji.

Izvor: Al Jazeera