Ligurija usvojila zakon protiv džamija

Većina muslimana koji žive u Italiji mole se u prilagođenim objektima (Al Jazeera)
Većina muslimana koji žive u Italiji mole se u prilagođenim objektima (Al Jazeera)

Vijećnici Ligurije, regije na sjeverozapadu Italije, usvojili su set mjera kojim se drastično ograničava sloboda izgradnje novih vjerskih objekata.

Iako se zabrana ne odnosi na bilo koju određenu religiju, političari koji se protive novousvojenom Prijedlogu zakona tvrde da se isti nepravedno odnosi na muslimane, a mnogi italijanski mediji ga nazivaju “zakonom protiv džamija”, prenosi agencija Anadolija.

Zakonom se uvode restriktivni kriteriji za izgradnju novih bogomolja a regionalnim vlastima se daju veće ovlasti u odlučivanju o lokaciji i izgledu vjerskih objekata.

Prema zakonu, svaki novi plan izgradnje mora biti u skladu sa kriterijima “arhitektonske i dimenzijske podudarnosti s ligurijskim pejzažom”. Italijanski mediji pišu da bi ovakav opis minarete mogao poimati “neligurijskim”.

Održavanje referenduma

Također, ovim zakonom je dozvoljeno održavanje referenduma u općinama gdje je planirana izgradnja novih vjerskih objekata, gdje bi stanovnici odlučivali o tom pitanju.

Izmjenu zakona koju je predložila stranka Sjeverna liga, podržalo je 16 vijećnika, dok je njih 15 bilo protiv, javljaju italijanski mediji.

Provedba referenduma bi vjerovatno izazvala probleme, budući da italijanski Ustav ne dozvoljava provođenje referenduma o pitanjima “koja se odnose na pojedince ili određene grupe pojedinaca”, tako da bi izjašnjavanje o pitanjima izgradnje vjerskog objekta moglo prekršiti ustav.

Integracija muslimana

Islam je jedina velika religija koja nema službeni status u Italiji, uprkos tome što u toj zemlji prema procjenama živi oko milion muslimana.

Namjenski izgrađene džamije su rijetkost u Italiji, iako se trenutno najveća islamska bogomolja u Evropi nalazi u Rimu. Većina muslimana koji žive u Italiji mole se u prilagođenim objektima koje iznajmljuju lokalne vlasti ili privatni najmodavci.

Italijanska vlada je u januaru objavila da će posebno vijeće, koje će činiti islamski akademici i stručnjaci, biti formirano radi bolje integracije muslimanske zajednice u društvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO