Marine Le Pen: EU na ivici propasti

'Nema više vremena za igranje', poručila je Le Pen (AP)

Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front (FN) Marine Le Pen ocijenila je danas da je Evropska unija na ivici propasti jer se ruše njena dva glavna stuba – Šengen i eurozona, a smatra i da bi pobjeda Hillary Clinton u trci za predsjednicu SAD značila “opasnost po mir u svijetu”.

Le Pen je u intervjuu za “Russia today” upozorila i da bi se Unija raspala ako bi je Francuska napustila.

“Dva stuba na kojima je EU utemeljena – Šengen i eurozona – u procesu su propadanja. Te dvije zone su u svojevrsnom sunovratu u kojem su danas spremne na sve u pokušaju da spriječe krah Unije”, rekla je Le Pen.

Ona je uvjerena i da nije pitanje da li će se EU raspasti, već je samo pitanje kada će se to dogoditi, uz ocjenu da taj blok “sija svjetlošću ugašene zvijezde” dok njeni lideri igraju na kartu vremena što, kako kaže, košta milijarde, prenosi Tanjug. 

Clintonova opasna po mir

To, prema njenim riječima, pokazuje prijetnja kaznom od 250.000 eura zemljama koje odbiju da prime migrante.

“Prijetnje i ucjene, koje EU sada sistematski koristi, jesu prije svega ogroman problem slabosti”, rekla je liderka francuske krajnje desnice, dodavši da Unija koristi imigrante kao sredstvo za smanjenje troškova kad je riječ o radnoj snazi širom 28- članog bloka.

Le Pen u intervju ruskom kanalu ocjenjuje i da je Hillary Clinton “najopasniji” američki predsjednički kandidat po Francusku jer je, kako navodi, bivša američka državna sekretarka povezana sa čitavim nizom američkih odluka koje su svet gurnule u haos.

Liderka FN izražava uvjerenje i da će Hillary Clinton nastaviti sa takvom “destruktivnom politikom, politikom sukoba i zarobljavanja Evrope u slijepi atlanticizam, što predstavlja opasnost po mir u svijetu”.

Izvor: Agencije