Radončiću ponovo određen pritvor

Bivšem ministru sigurnosti i predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudinu Radončiću ponovno je određen pritvor, potvrđeno je sa Suda BiH.
Pritvor je Radončiću određen zbog kršenja mjera zabrane, čime je Sud BiH prihvatio zahtjev Tužiteljstva.

“Prvog dana, nakon što mu je pritvor zamijenjen kućnim pritvorom, Radončić je komunicirao s novinarima i u izjavi koju je dao rekao kako se protiv njega vodi politički montirani proces te kako je to provokacija protiv njega. Osim toga, došao je na proslavu u poslovne prostore njegove firme”, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Mjere koje su određene Radončiću bile su zabrana napuštanja adrese boravišta, zabrana sastajanja sa svjedocima koji su saslušani, zabrana davanja izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje sa drugim osobama koje su optužene u predmetu Bakir Dautbašić i drugi.

Advokati najavili žalbu

“Pritvor na osnovu rješenja Suda BiH može trajati maksimalno dvije godine, od dana potvrđivanja optužnice, odnosno najduže do 15. februara 2018. godine ili do nove odluke”, javio je Skenderagić.

Obrana ima pravo na žalbu, no žalba ne odlaže izvršenje odluke. Radončićevi odvjetnici ranije su već najavili žalbu.

Protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića podignuta je optužnica kojom se terete da su počinili kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Obraćanje novinarima

Nakon izlaska iz pritvora, Radončić je u obraćanju okupljenim novinarima kazao kako “provokacija s hapšenjem nije destabilizirala snažnu bošnjačku koaliciju koja je bila potreba”.

“Nije moje da komentarišem sudske presude, time će se baviti moj odvjetnički tim. Kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju, svojim poslom. Neka se svako bavi svojim poslom”, rekao je tada, dodajući kako će biti vremena da govori o tome tko mu montira sudski proces.

Radončić je lišen slobode 25. siječnja, kad mu je određen jednomjesečni pritvor. Polovicom veljače pušten je iz pritvora uz mjere zabrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije