Trump i Clinton u borbi za glasove neodlučnih birača

Kako se približavaju predsjednički izbori, Hillary Clinton i Donald Trump završavaju izborne kampanje u nadi da će pridobiti neodlučne glasače i osigurati pobjedu.

Sudeći po sinoćnjem obraćanju u Pennsylvaniji, Donald Trump ignoriše rezultate najnovijih anketa. I dalje zaostaje u tri ankete, iako se u protekloj sedmici uspio približiti Clinton.

„Vodimo u Sjevernoj Karolini. Vodimo u New Hampshiru i na Floridi. Mislim da vodimo i u velikoj državi Pennsylvaniji”, kaže Trump.

Kampanja je u ciljnoj ravnini. Kandidati nastoje organizirati što više skupova u borbi za neodlučne glasače. U gradu Hersheyju, Trump je okupio gotovo 10.000 ljudi. Kaže da mu za to ne trebaju estradne zvijezde.

„Čujem da smo oborili rekord posjećenosti ove dvorane. Meni ne trebaju ni J-Lo ni Jay-z. Ona (Hillary Clinton) samo tako može privući glasače. Ovdje sam sam”, kazao je Trump.

„Do sada je Donald Trump uspijevao opovrgnuti sva očekivanja. Njegov izborni štab smatra da postoji tiha većina glasača koji se stide reći da će glasati za Trumpa. Nadaju se da će oni izaći na izbore u velikom broju i osigurati mu izbornu pobjedu”, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Svaki glas je bitan

I Hillary Clinton je jučer posjetila Pennsylvaniju. Uz nju su na bini bile i estradne zvijezde. Svjesna je da je veća izlaznosti na izborima ključ njene pobjede. Apelovala je na svoje glasače da druge odvrate od glasanja za Trumpa.

„Ako znate nekoga u Pittsburghu i Pennsylvaniji ko će glasati za Trumpa, molim vas da reagujete prije nego bude kasno. Razgovarajte s njima. Ako su frustrirani i ljuti, recite im da ih razumijete, ali da ljutnja neće popraviti stanje. Moramo raditi. Zavrnut ćemo rukave i popraviti stanje zajedno”, kazala je Clinton.

Procjene govore o rekordnom broju ranih glasača. Gotovo 35 miliona Amerikanaca je već glasalo. Narednih nekoliko dana će biti iscrpljujući za oba kandidata. Vremena je sve manje, a svaki glas je bitan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bez obzira na nedaće, Obama ostavlja SAD u boljem stanju nego prije osam godina, kažu američki analitičari za Al Jazeeru.

Published On 04 Nov 2016
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO