Počela vojna vježba Srbije, Rusije i Bjelorusije

Vojna vježba “Slovensko bratstvo 2016” realizuje se od danas do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, saopćilo je danas Ministarstvo odbrane te države.

U taktičkoj vježbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Bjelorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, javlja Tanjug.

Cilj vježbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Provjere desanta

Oficir za planiranje vježbe je komandant Specijalne brigade, brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac je zamjenik komandanta Specijalne brigade, pukovnik Miroljub Čupić.

Tokom vježbe bit će prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, osiguranje desantne prostorije, izvršenje marša, posjedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letjelica, artiljerijska priprema napada, vazdušna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu Orešac, intervidovskom poligonu Pasuljanske livade, aerodromima Kovin i Batajnica bit će izvedena zajednička uvježbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije, dok će vježba biti izvedena od 7. do 9. novembra.

Vježba u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je završena prva međunarodna terenska vježba spašavanja u vanrednim situacijama u organizaciji Centra NATO-a za koordinaciju odgovora na katastrofe.

Učestvovalo je 680 spasilaca iz 32 države Alijanse i partnerskih zemalja.

Zvaničnom zatvaranju prisustvovao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović i zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller.

Ona je pozdravila tužilačku istragu navodnog pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora i kazala da zemlji ne treba dodatno ubrzanje puta ka Alijansi te da bi Crna Gora, kako očekuje, na proljeće trebala postati 29. članica Saveza.

Gottemoeller je komentarisala i istovremeno održavanje vojne vježbe u Srbiji, u kojoj učestvuju ruske i bjeloruske snage.

“Na Srbiji je da odluči ako želi biti dio vojne vježbe s Ruskom Federacijom, što se tiče NATO-a, to je sasvim uredu. Ovo nije igra u kojoj treba da poravnavamo račune. Srbija može birati svoje sigurnosne i odbrambene partnere kako joj odgovara, kao suverena država. Ali veoma nam je drago da je Srbija i ovdje i učestvuje u ovoj važnoj vježbi odgovora na prirodne katastrofe”, istakla je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada