SAD: Stein za novo brojanje glasova u ključnim državama

Stein pokušava prikupiti dodatnih dva miliona dolara kako bi zatražila prebrojavanje glasova u Michiganu i Pennsylvaniji (AP)

Kandidatkinja Zelene partije za predsjednika SAD-a, Jill Stein, prikupila je dva i po miliona dolara potrebnih kako bi zatražila novo prebrojavanje glasova na izborima u Wickonsinu.

Ona je rekla da će zatražiti od države Wisconsin da verificira glasove dobijene ptuem elektronskih mašina koje su, kako navodi u saopćenju, “veoma osjetljive na hakiranje i zlonamjerno reprogramiranje”.

Stein pokušava prikupiti dodatnih dva miliona dolara kako bi zatražila prebrojavanje glasova u Michiganu i Pennsylvaniji, gdje rok za slanje takvih zahtjeva ističe sljedeće sedmice.

‘Statističke greške’

Stručnjaci za izbora smatraju Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju državama gdje su se dogodile “statističke greške”, prenosi Reuters.

“Zaslužujemo izborne rezultate kojima vjerujemo”, poručeno je iz izbornog štaba Stein.

Novoizabrani američki predsjednik republikanac Donald Trump je u ove tri države pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton sa malom razlikom u broju glasova.

Izvor: Agencije


Povezane

Do američkih predsjedničkih izbora ostala su još tri mjeseca.Nakon republikanaca i demokrata, predstavnici Stranke zelenih okupljaju se na konvenciji.Vjerovatno je da će imenovati istu kandidatkinju kao i za prošle izbore – Jill Stein.2012. godine dobila je samo mali dio ukupnih glasova, ali stranka misli da bi ove godine rezultat mogao biti dosta drugačiji.   

Published On 05 Aug 2016

Američka Zelena stranka izabrala je Jill Stein za svoju predsjedničku kandidatkinju.Na burnoj stranačkoj konvenciji poručili su kako ne pristaju na kompromis.Nadaju se da bi njihova kandidatkinja mogla privući glasače koji nisu oduševljeni ni Donaldom Trumpom ni Hillary Clinton. 

Published On 07 Aug 2016
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO