Snowden: Problematična prepiska Hillary Clinton

Snowden kaže da bi razmotrio povratak u SAD ukoliko mu se omogući fer suđenje (Al Jazeera)

Bivši konsultant američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden kritikovao je Hillary Clinton, rekavši da bi Vladini zvaničnici nižeg ranga vrlo vjerovatno izgubili posao i bili krivično gonjeni da su zloupotrijebili tajne podatke na privatnom e-mail serveru, kao što je to ona učinila kada je bila američka državna sekretarka.

Snowden je kazao u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru da on ne može kazati da li je Clinton, aktuelna kandidatkinja za nominaciju demokrata za američkog predsjednika, ugrozila nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, ali da su njene aktivnosti predstavljale ”problem”.

”Bilo ko sa ovlaštenjima poput državne sekretarke ili direktora neke agencije zna šta treba činiti s tajnim podacima. Kada hakeri regularno napadaju nezaštićene sisteme američke Vlade – koja zapošljava eksperte za sigurnost informacija – ideja da je sigurnije da neko drži privatni server u renoviranom kupatilu skladišta za servere u Coloradu je potpuno apsurdna”, rekao je Snowden.

”Da je obični radnik u State Departmentu ili CIA-i … slao detalje sa nezaštićenog e-mail sistema o sigurnosti ambasada, što je navodno bila tema njenih e-mail poruka, detalje o sastancima s domaćim i stranim državnim zvaničnicima i onome što je njima rečeno u tajnosti ,ne samo da bi izgubio posao i ovlaštenja, nego bi vrlo vjerovatno bio i krivično gonjen.”

Povratak u SAD

Clinton je bila na udaru kritika za korištenje privatnog e-mail servera za obavljanje zvaničnog posla.

FBI je saopštio da ovaj slučaj tretira kao potencijalnu krivičnu istragu.

Clinton je izrazila žaljenje zbog slučaja, ali i kazala da njeni kritičari igraju političke igre.

Upitan da komentariše izjavu Donalda Trumpa, kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju, a koji ga je ranije nazvao ”totalnim izdajnikom”, Snowden je rekao: ”Vrlo je teško odgovoriti ozbiljno na bilo kakvu izjavu Donalda Trumpa”.

U međuvremenu, Snowden, koji i dalje živi u egzilu u Rusiji iako mu je američki državni sekretar John Kerry poručio da se vrati u SAD, kazao je da bi uzeo u obzir povratak ukoliko bude imao ”fer suđenje”.

”Konzistentno govorim da je jedina stvar koju tražim od Vlade, ukoliko bih se vratio i bio izveden pred sud, garancija fer suđenja na kojem se mogu braniti tvrdnjom da sam radio u javnom interesu”, rekao je Snowden.

Snowden se sumnjiči za krađu državne imovine, neovlašteno davanje informacija od važnosti za nacionalnu odbranu i namjerno davanje tajnih obavještajnih informacija neovlaštenoj osobi.

Godine 2013, dok je bio konsultant NSA-e, objelodanio je hiljade tajnih dokumenata u kojima su otkriveni detalji špijunskih programa agencije u SAD-u i inostranstvu.

Daniel Ellsberg, koji je 1971. objelodanio dokumente poznate kao ”Pentagon Papers” koji su otkrili tajnu historiju američkog angažmana u ratu u Vijetnamu, kazao je za Al Jazeeru kako ne vjeruje da se ”Snowden ikad može vratiti u Ameriku”.

Snowden je rekao da očekuje kako će živjeti u egzilu ”do daljnjeg”, ali i dodao da Vlada SAD-a nikada nije ”pokazala nikakve dokaze o šteti koja je prouzrokovana ovim objavama”.

”Zakoni u SAD-i u van SAD-a se mijenjaju kao rezultat objave ovih informacija i zapravo živimo u sigurnijem i boljem svijetu u kojem se više poštuju ljudska prava zbog činjenice da smo mi, narod, sada dio odlučivanja vlasti po tom pitanju”, rekao je Snowden.

Izvor: Al Jazeera