Napad doseljenika: Preminuo otac spaljene palestinske bebe

Otac osamnaestomjesečnog palestinskog dječaka koji je živ spaljen u napadu izraelskih doseljenika prošle sedmice, preminuo je u bolnici.

Sa’ad Dawabsheh, koji je u napadu pretrpio teške opekotine, preminuo je rano u subotu, kazao je njegov brat Al Jazeeri.

Dawabsheh je ukopan u poslijepodnevnim satima u subotu.

Dawabsheh (32) je preminuo u bolnici Soroka, gdje je bio liječen od drugostepenih opekotina na više od 80 posto tijela.

Supruga i sin u kritičnom stanju

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab javio je iz Zapadnog Jerusalema da su Sa’adova supruga Riham i četverogodišnji sin Ahmad i dalje u kritičnom stanju u bolnici Tel Hashomer.

“Nekoliko dana se mislilo da je stanje majke preminulog dječaka gore nego očevo te tako postoje ozbiljni strahovi i za nju’’, rekao je Tyab.

Prošle sedmice, zapaljiva bomba je bačena u spavaću sobu porodične kuće u ranim jutarnjim satima dok su članovi porodice Dawabsheh spavali.

U napadu je živ spaljen osamnaestomjesečni Ali Dawabsheh.

Palestinska oslobodilačka organizacija je saopštila da smatra Vladu Izraela odgovornom za smrt bebe te da će slučaj predočiti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Napad je izazvao osude u svijetu. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i rekao da se zajedno moraju boriti protiv terorizma.

Američki State Department najoštrije je osudio “užasni teroristički napad” i pozvao Izrael da uhapsi ubice.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, zabilježeno je najmanje 120 doseljeničkih napada na okupiranoj Zapadnoj obali od početka 2015.

Izvor: Al Jazeera