Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog reformi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Ekonomsku reformsku agendu.

Riječ je o dokumentu u kojem se vlasti zemlje obavezuju na bitne zakonske promjene u više sektora, od javnih finansija, vladavine prava, sve do tržišnog okruženja i privatizacije javnih preduzeća.

Međutim, Agenda će se smatrati potpuno usvojenom tek kada joj podršku daju i entitetske vlade, a iz Republike Srpske za sada nema podrške.

Dokument, iako se tiče svih građana Bosne i Hercegovine, još nije javan. Agenda bi trebala imati desetak tačaka, koje će se provoditi u zakonske akte.

Jučer ju je usvojila Federalna vlada, danas Vijeće ministara BiH. Predsjedavajući Denis Zvizdić u crticama je naveo o čemu se radi: “Oporavak, modernizacija i razvoj Bosne i Hercegovine, u cilju jačanja održivog efikasnog stabilnog ekonomskog razvoja, novih radnih mjesta, unapređenja ekonomskog i poslovnog okruženja Bosne i Hercegovine, fiskalne i financijske održivosti i svih drugih pratećih socioekonomskih reformi.”

Vlasti RS-a protiv

Radi se i o reformi pravosudnog sistema, te o privatizaciji i restrukturiranju velikih javnih preduzeća.

Upravo tu je problem za vlasti RS-a. Reformsku agendu načelno podržavaju, ali su poslali i neke zamjerke, koje, kako kažu, nisu uvažene.

Milorad Dodik protivi se, između ostalog, i privatizaciji Elektroprivrede RS-a.

“Pošto se tu nalaze stvari koje uopšte nisu bile napomenute na izjavi, ta agenda danas ne postoji. Ja sam predsjednik RS-a i dajem svoju saglasnost. Moje saglasnosti nema, ma šta god ko o tome mislio.”

Kako vlasti RS-a agendu u ovakvim uslovima ne žele potpisati, komesar Evropske unije za proširenje, sutra neće doći u Sarajevo. Johannesa Hahna je trebala dočekati usaglašena Agenda za potpisivanje.

“Potpisivanje se može dogoditi samo onda kada budu prisustvovali sva tri premijera kao predstavnici tri nivoa vlasti”, rekao je Zvizdić.

Provođenje agende, u određenim bi razdobljima trebala kontrolisati delegacija Evropske unije u BiH.

Apel Inzka

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Inzko, pozvao je sve nivoe vlasti da je usvoje.

“Upravni odbor PIC-a poziva nadležne organe vlasti i institucije da ulože konstruktivan napor i pokažu potrebnu političku volju za definisanje i provođenje plana reformi kojima će se rješavati pitanja koja se direktno odnose na građane, a posebno pitanja socioekonomske situacije, vladavine prava i javne uprave.”

Neke od tačaka iz agende uslov su međunarodnih finansijskih institucija, čiji je novac prijeko potreban entitetskim vladama da nadomjeste manjak u budžetima, javlja reporter Al Jazeere, Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera