Ponovno suđenje novinarima Al Jazeere

Egipatski kasacioni sud je prihvatio žalbe trojice novinara Al Jazeere koji se nalaze u zatvoru duže od godinu te naredio ponovno suđenje, kazao je advokat odbrane.

“Oni neće biti oslobođeni dok se ne pojave pred novim sazivom suda, koji će odlučiti o tome hoće li ih osloboditi ili ne”, rekao je u četvrtak Mostafa Nagy, advokat odbrane.

Sud je poništio zatvorske kazne izrečene novinarima Al Jazeere.

Peteru Gresteu, Mohamedu Fahmyju i Baheru Mohamedu je odbijen zahtjev za kaucijom na žalbenom ročištu, kada je Sud saopćio da se njihov slučaj mora vratiti pred krivični sud.

“Kasacioni sud je prihvatio njihovu žalbu i naredio ponovno suđenje”, rekao je Gresteov advokat Amr al-Deeb nakon saslušanja koje je trajalo manje od 30 minuta.

Nakon što je Kasacioni sud poništio prethodnu presudu, glasnogovornik Al Jazeere je rekao: “Baher, Peter i Mohamed su neopravdano strpani u zatvor duže od godinu dana. Egipatske vlasti imaju jednostavan izbor – ove ljude brzo osloboditi ili nastaviti razvlačiti ovo, dok istovremeno nastavljaju činiti nepravdu i narušavati imidž vlastite zemlje u očima svijeta. Trebali bi izabrati prvu opciju”.

Advokat odbrane Negad al-Borai je rekao novinarima da se nadao “sretnom završetku” ovog slučaja.

“Sud ima pravo da ih oslobodi danas”, rekao je on.

Brzo suđenje

Advokati odbrane su kazali da vjeruju da će se ponovno suđenje novinarima održati do kraja januara.

Jehan Rashed, supruga Bahera Mohameda, kazala je kako je očekivala drugačiji scenarij.

”Svi znaju, novinari, javnost, čak i sam Al-Sisi zna da su moj suprug i njegove kolege nevini. Protekla godina bila je najgora godina u mom i životima moje djece. Svakodnevno traže oca. Ne samo da pitaju za njega već se bude u noći i plačući ga dozivaju. Zaista sam se nadala da ću danas novim vijestima moći vratiti osmijeh na njihova lica i da će se njihov otac vratiti kući. Ali, nažalost, to se nije desilo. Uz Božiju pomoć, nadam se da će se moja djeca uskoro radovati njegovom slobodnom povratku kući”, rekla je Rashed.

Gresteova braća, Mike i Andrew, rekli su da su razočarani odlukom suda.

“U prošlosti smo naučili da ovo nije gotovo dok god on ne bude oslobođen i čini se da je pred nama dug put.”

Lois Greste, majka Petera Grestea, nakon saslušanja je rekla da presuda “nije baš dobra kako su se nadali da će biti”.

Adel Fahmy, brat Mohameda Fahmyja, rekao je da se nadao da će njegov brat biti oslobođen u četvrtak.

Dodao je da je svaki advokat dobio tri minute da izloži stajalište u vezi sa slučajem.

“Nadao sam se nečemu više”, rekao je brat zatvorenog novinara Al Jazeere.

Egipatske vlasti nisu odmah komentirale presudu.

Trojica novinara nisu prisustvovala kratkom saslušanju koje je počelo u devet sati po lokalnom vremenu u Kairu.

Reporteri su se okupili da izvještavaju o saslušanju, ali im nije dozvoljen ulazak tokom iznošenja argumenata, iako im je naknadno dozvoljen ulazak u sud.

Lažne optužbe

Trojica novinara Al Jazeere su zatvorena u Egiptu 369 dana, nakon što su lažno optuženi a zatim i proglašeni krivim za pomaganje zabranjenoj Muslimanskoj braći.

Greste i Fahmy su osuđeni na sedam godina zatvora, dok je Mohamed osuđen na 10 godina jer je kod njega pronađen ispaljen metak koji je pokupio na mjestu protesta.

Novinari su više puta rekli da ih kažnjavaju samo zato što su obavljali svoj posao.

Al Jazeera je za optužbe protiv trojice svojih novinara kazala da su apsurdne te je zahtijevala njihovo trenutno oslobađanje.

Javni apel za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su brojne svjetske vlade te 150 organizacija za ljudska prava, udruženja novinara i organizacije za zaštitu medijskih sloboda.

Na društvenim mrežama više od 137.000 ljudi izrazilo je podršku novinarima Al Jazeere koristeći hashtag #FreeAJStaff, što je imalo više od dvije milijarde pregleda.

Izvor: Al Jazeera