Švicarska poziva Snowdena da svjedoči o NSA

Snowdenu se sigurnost može garantirati u slučaju da se utvrdi da su optužbe protiv njega politički motivirane (EPA)

Švicarska će garantirati sigurnost Edwardu Snowdenu ako dođe svjedočiti o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), izvijestili su švicarski mediji.

Prema informacijama švicarskog Sonntags Zeitunga, u dokumentu “Koja pravila poštovati ako Edward Snowden dođe u Švicarsku i SAD podnese zahtjev za izručenje” glavni švicarski državni tužilac izjavio je da bi mu mogla biti zagarantirana sigurnost ukoliko dođe u tu zemlju svjedočiti.

U tom dokumentu se navodi da Švicarska neće izručiti američkog državljanina ako djela pojedinca predstavljaju političko krivično djelo ili ako je zahtjev za izručenje politički motiviran, izvijestila je švicarska novinska agencija ATS.

U zaključku dokumenta se navodi da se Snowdenu sigurnost jedino može garantirati u slučaju da se utvrdi da su optužbe protiv njega, prije svega, političke prirode.

Jedina prepreka za to su obaveze vlade na većem nivou, navodi se u saopćenju iz Ureda glavnog tužioca, te se dodaje da se mora utvrditi da takve obaveze uistinu postoje.

Moguć i azil

Snowdenov švicarski advokat Marcel Bosonnet rekao je da je zadovoljan zaključcima državnog tužioca.

Smatra da su pravne obaveze za sigurnost ispunjene, dodavši da je taj američki obavještajac već pokazao interes za svjedočenje.

Aktivistica za prava imigranata Sarah Progin-Theuerkauf nagovijestila je da bi mogao dobiti i švicarski azil nakon svjedočenja, jer prema Ženevskoj konvenciji ispunjava kriterije o izbjegličkom statusu.

U međuvremenu su švicarski političari pozvali Snowdena da dođe u Švicarsku što je prije moguće.

Sjedinjene Američke Države ga traže zbog optužbi za špijunažu i krađu državnog vlasništva, nakon što je objavio dokumente o povjerljivim operacijama NSA koji dokazuju da je ta obavještajna agencija špijunirala mnoge visoke državne zvaničnike iz cijelog svijeta.

Izvor: Agencije