Nevrijeme potopilo gradove na Jadranu

Vodice su, kao i Makarska i Split, zbog ekstremnih oborina u četvrtak imale problema s poplavama (Duško Jaramaz / Pixsell)

Drugu večer zaredom Split i okolicu u 18:30 sati pogodilo je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je u vrlo kratko vrijeme ne samo potopila gradske ulice, već i podrume, prizemne stanove, kuće, sportske dvorane, pa čak i banku, a dio cesta u istočnom dijelu grada su bile zatvorene za promet, doznaje se od dežurnih službi, kako prenosi Hina. 

U splitskom centru 112 kažu kako su u samo dva sata imali preko 300 dojava građana o posljedicama nevremena, a većinom se radilo o poplavama gotovo svih prizemnih objekata.

Slična situacija je bila i u okolnim gradovima i mjestima nedaleko Splita.

Pod naletom velike količine kišnice nisu izdržali ni gradski šahtovi koji su iskakali iz svog ležišta i dodatno potapali već namočene gradske ulice stvarajući gužvu u prometu.

Najavljene još veće oborine

Najduža splitska ulica, Vukovarska, najteže je prošla pod naletom vode pa je njezin dio u istočnom dijelu grada nedaleko trgovačkog centra u jednom trenutku bio toliko potopljen da automobili nisu mogli prolaziti.

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje pomažu u ispumpavanju vode.

Splitski vatrogasci su do 20 sati već odradili 20 intervencija. Ispumpavali su vodu po gradskim ulicama, iz kuća, prizemnih stanova, sportskih dvorana, pa čak i iz jedne banke u koju je poprilično prodrla voda.

Štete od poplave će biti velike, tako barem misle vatrogasci koji zbog obima intervencija još nisu počeli detaljno zbrajati sve svoje intervencije.

Kiša je na splitskom području tek započela, a lokalni meteorolozi za sutra najavljuju još obilnije oborine.

Lokomotiva putničkog vlaka večeras je između Labina Dalmatinskog i Kaštela Starog iskliznula iz tračnica uslijed odrona stijene na kolosijek, priopćile su večeras Hrvatske željeznice (HŽ).

Vlak naletio na odron stijene

Nezgoda se dogodila u 19:05 sati kada je lokomotiva vlaka 523, koji prometuje na relaciji Zagreb Glavni Kolodvor – Split, naletila na odron stijene na pruzi.

Nitko od 48 putnika nije ozlijeđen, ali su strojovođa i njegov pomoćnik zatražili liječničku pomoć. Sve dežurne ekipe su na terenu i rade na saniranju nastale štete, navode u HŽ-u.

S obzirom da je riječ o terenu nepristupačnom za autobus, 48 putnika iz vlaka će do svojih odredišta biti prevezeni drugim vlakom koji je prema mjestu nezgode upućen iz Splita.

Očevid obavljaju policajci iz PU splitsko-dalmatinske, a tijekom očevida promet je na toj relaciji privremeno obustavljen, stoji u priopćenju.

U Hrvatskoj je izdano narančasto upozorenje za četvrtak zbog vremena.

Ono važi gotovo za cijelu državu, dok su kao kritična područja navedena sjever Jadrana, odnosno Istra i Rijeka.

Tijekom jutra i prijepodneva jača kiša padala je na zapadu, jugu i sjeveru Hrvatske.

Nastavljaju se ekstremne količine oborina na Jadranu

Ekstremne količine oborina pale su u nekim dijelovima Hrvatske za mjerno razdoblje od prethodna 24 sata, najviše na Dugom otoku, gdje je DHMZ-ova mjerna postaja Božava zabilježila 148 mm vodenog taloga.

Prema procjenama koje DHMZ ima za najbližu postaju, Zadar, tolika količine oborina može se očekivati jednom u 20 godina.

Za isto vrijeme u Lipiku je palo okruglo 100 mm, u Karlobagu 93, a u Pločama 79 mm kiše.

Na splitskom aerodromu palo je 92,2 mm kiše, što je prema procjenama koje je priopćila klimatologinja DHMZ-a Marjana Gajić – Čapka količina koja se statistički može očekivati jednom u 12 do 15 godina.

Lokalni mediji javili su danas o ekstremnim količinama oborina na šibenskom području. Na otoku Prviću do 10,30 sati izmjereno je 125 mm, a u Vodicama u kratkom vremenu više od 100 mm.

Vodice su zbog toga jutros imale velikih problema s poplavama.

U prvih deset dana rujna neke su postaje izmjerile dvostruke količine oborina za taj mjesec.

Na Hvaru je za deset dana rujna palo oko 150 mm, dok je mjesečni prosjek od 60 mm, dva i pol puta niži.

Nevrijeme i poplave u Makarskoj

U Dubrovniku je za isto vrijeme palo 240 mm oborina, što je dvostruko više od iznosa za cijeli rujan, dok je Varaždin jedva malo umjereniji sa 70 mm u odnosu na mjesečni prosjek od 130 mm.

Prognoze je potvrdilo i nevrijeme u Makarskoj te dijelu Makarskog primorja, gdje je u jedan sat palo 40 litara kiše po metru kvadratnom, prenosi Hina.

U dijelovima grada u kojima odvodni kanali nisu dobro očišćeni kiša je uzrokovala poplavu, usporila promet, a na više mjesta su izbačeni poklopci sa šahtova.

Vatrogasci su zbog nevremena imali petnaestak intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i drugih prostorija, a bilo je i poplavljenih prizemlja u nekoliko hotelskih kuća. 

Prema informacijama Gradskog centra Osejava u Makarskoj, južno od Podgore bilo je prekida u opskrbi električnom energijom.

Crveno upozorenje za Hercegovinu

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za 11. i 12. rujan jer se očekuju obilne padaline na jugu, jugozapadu, sjeverozapadu i dijelovima središnje Bosne.

Za područje Hercegovine je izdano crveno upozorenje, zbog očekivanih obilnih padalina od 60 do 100 litara po kvadratnom metru.

Crveni meteoalarm je najviša razina i označava vrlo opasno vrijeme, dok narandžasti alarm upozorava na potencijalno opasno vrijeme.

U Maglaju se, nakon nevremena u srijedu, uklanjanju velike količine kamenja, zemlje i smeća iz Starog grada, kao i ispod gradskog mosta.

Na dionici regionalnog puta Maglaj – Zavidovići promet je otežan.

Izvor: Agencije


Povezane

Veći broj stambenih i privrednih objekata oštećen je na području više općina u centralnim i sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, koje je u noći sa subote na nedjelju pogodilo nevrijeme praćeno tučom i snažnim vjetrom. Prilog Sanela Kajana.   

Published On 25 Aug 2014

Uz korito rijeke Jošavke pronađeno tijelo 65-godišnjeg muškarca za kojeg se pretpostavlja da se utopio u nabujaloj rijeci, javila Policija iz Čelinca.

Published On 24 Aug 2014
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO