Zbog dugova KAP-a Crnoj Gori prijeti mrak

Dugovi za struju Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) prijete da Crnu Goru ostave u mraku.

Isključenje struje KAP-u nije opcija, jer u tom slučaju, postoji opasnost od ekološke katastrofe.

Do januara ove godine dugovi su iznosili više od 50 miliona eura.

Od tada je KAP na državnoj rezervi, a već treći mjesec preko Elektroprenosa neovlašteno koristi struju zemalja regije i drugih članica tzv. Evropske interkonekcije, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Ono što država za sada tolerira, susjedi neće. Upozoravaju Crnu Goru da smanji potrošnju struje zbog KAP-a ili ostane bez nje.

Nedovoljno energije za sve

“To znači da Elektroprivreda i drugi trgovci koji se nalaze u CG će imati ograničenu mogućnost kupovine i prodaje energije i to u krajnjem znači da se može dogoditi da u CG nema dovoljno el. energije za sve”, kaže Ljubo Knežević, direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema

Ruski vlasnik KAP-a kaže da nema para da plati dugove. Ako članice međunarodne interkonekcije Crnoj Gori zbog toga ograniče pristup struji, desit će se ono zbog čega nadležni nisu do sada reagirali.

“Govorimo o situaciji u kojoj se može desiti da zbog poremećaja koje dominantno prouzrokuje KAP on koliko je večeras ispadne sa prenosne mreže, da ne postoje uslovi za njegovo priključenje a onda imate fabriku koja u svom dvorištu ima ogromnu količinu ekološki agresivnog materijala koja može da stvori veliku prirodnu katastrofu, tj. ekološku katastrofu u zemlji, dakle, nemamo vremena”, upozorava Knežević.

Jelica Putniković, novinarka Balkan magazina i ekspertkinja za energetska pitanja, kaže da su crnogorske partnere već opominjali iz njemačkog regulatora kao i Elektromreže Srbije – da se ne može neovlašćeno koristiti struja i da to neko mora platiti.

Prema njenim riječima, zna se tačno ko je potrošio kilovate. Na tu adresu bi trebalo da bude ispostavljen i račun.

Riješiti dug

Uprkos hitnosti rješavanja problema, regulatorna agencija za energetiku kaže da nije nadležna, a crnogorska Vlada – da su pregovori u toku.

“Isključenje KAP-a sa elektromreže za CG državu nije rješenje. Zašto? Cg parlament je zaključcima od prošle sedmice obavezao CG vladu da nađe način da fabrika opstane, da riješi pitanje dugova i nađe novog snabdjevača električnom energijom”, javlja Al Jazeerina reporterka.

I dok KAP već mjesecima ne plaća struju, oni koji to redovno čine boje se da će dugovi fabrike pasti na teret građana.

Crna Gora već godinama je primorana na uvoz struje, jer Kombinat troši 40 posto potreba države.

Jedan dan struje za KAP košta blizu 90 hiljada eura, što je oko 3.5 miliona mjesečno. Dugovi se gomilaju, a ko će ih platiti, Vlada tek treba da odluci.

Izvor: Al Jazeera