Milanović i Dačić razgovarali u Beogradu

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić, razgovarali su u srijedu u Beogradu na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske Vlade u maju prošle godine o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te ekonomskim pitanjima i evropskim integracijama.

“Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje”, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare, izrazivši žaljenje što su dvije strane “izgubile pola godine”.


Žarko Puhovski o sastanku Milanovića i Dačića

‘Politika je i osjećaj’

Kazao je da su dvije zemlje posljednjih godina prošle kroz teško razdoblje, a da je na Vladama da u okviru svog posla učine “ono razumno što moramo”, jer, kako je rekao, politika nije samo razum, već i osjećaj.

Hrvatski premijer je rekao da je do susreta možda moglo doći i ranije, ali da su sada tenzije splasnule te pozvao dvije strane na aktivnost i ambicije u poslu, a na suzdržanost u onim stvarima koje utječu na nečije emocije.

Dačić je kazao da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za regiju te da je važno da dvije Vlade surađuju i da postoji operativna saradnja u izgradnji odnosa između dvije zemlje.

“Razgovarali smo o važnim temama koje očekuju dvije zemlje i naši odnosi trebaju ići u pravcu normalizacije”, kazao je premijer Dačić.

Istaknuo je da se nisu zaobišle ni teme koje sežu u bližu ili dalju historiju, ali da se mora sarađivati i razvijati odnose u svim segmentima jer jer riječ o neposrednim susjedima.

Premijeri Milanović i Dačić su poručili da “ta pitanja neće niko rješavati umjesto nas, jer je to u našoj nadležnosti”,a hrvatski premijer je također kazao da će Hrvatska po pitanju evropskih integracija Srbije biti fer.

“Mi podržavamo put Srbije u EU. To nije poza, to nam je u interesu”, kazao je Milanović, te dodao da Hrvatska Srbiji neće biti tutor, već će biti u ulozi kolege i saradnika.

Što se tiče tužbi dvije države pred Međunarodnim sudom pravde Dačić je rekao da se ta tema nije mogla izbjeći i da jedino može reći “da nije dobro da čekamo do 2014. kada je na sudu zakazana rasprava”.

“U detalje nismo ulazili, ali tražit ćemo partnersko rješenje”, kazao je Milanović govoreći o tom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje.


Dejan Vuk Stanković o sastanku premijera

O hrvatskom pravosuđu

Što se procesuiranja ratnih zločina tiče, Milanović je odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima kazao da je nakon “oslobođenja zemlje” ocijenio sramotnim zločine koji su se dogodili.

“Ali u hrvatskim se zatvorima zbog ratnih zločina nalaze i visoki vojni časnici i to vam sve govori o hrvatskom pravosuđu”, kazao je hrvatski premijer i podsjetio da se u Knin, grad koji se nalazi duboko u hrvatskom teritoriju, vratilo puno ljudi a to sigurno ne bi učinili da se ne osjećaju sigurnima.

Govoreći o ekonomskim pitanjima Dačić je izrazio želju da ta saradnja ne bude jednostrana, a Milanović je pozvao srbijanske kompanije da dođu na hrvatsko tržište i istaknuo da Hrvatska poštuje tržišna pravila.

S obzirom da je posljednjih dana bilo napisa o tome da je susret dogovoren pod pritiskom Brisela, Dačić je to odlučno opovrgao i kazao da se radi o zajedničkoj inicijativi te da vjeruje da je i sam Brisel njime iznenađen.

Konferencija za novinare okončana je uz opći dojam da je ovaj sastanak značajan korak prema normalizaciji i operativnoj saradnji dvije Vlade.

Nikolić komentirao posjetu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u izjavi za Al Jazeera Balkans je izjavio je da mu nije jasno zašto je u Beograd prvo došao premijer Hrvatske a ne predjsednik.

Nikolić kaže da će tek sastankom sa Josipovićem biti jasno da se krenulo u uspostavljanje dobrih odnosa.

On je upitao da li je posjeta Zorana Milanovića iskrena i prijateljska ili samo u cilju mirnog ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Srbije rekao je da je spreman da se sastane sa predsjednikom Hrvatske, ali i sa drugim regionalnim liderima koji izbjegavaju susret sa njim, prije svega sa članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

“Ne znam zašto gospodin Josipović izbegava taj susret. Što se mene tiče Srbija treba da sarađuje i da razgovara sa svakom državom u svetu, ali postoji put, ne može Hrvatska da bude ljuta na predsednika Srbije pa da traži nekakav drugi način da se pojavi u Srbiji. Ja predstavljam Srbiju u zemlji i inostranstvu i ja predstavljam jedinstvo svih njenih građana.  Uostalom ako je Hrvatska podnela tužbu za genocid protiv Srbije kako može predsednik Vlade Hrvatske da dolazi u prijateljsku posetu. Neko tu nije iskren. Ili znaju da nismo počinili genocid ili poseta nije iskrena i prijateljska”, kazao je predsjednik Srbije. 

Ledolomac u odnosima država

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je u vijestima Al Jazeere da je značaj susreta premijera Milanovića i Dačića u tome što su se uopće i sreli.

Nije bilo realistično da se problemi koji su se nakupljali dvadeset godina, a posebno posljednjih nekoliko mjeseci riješe na ovom susretu, kaže Puhovski.

Ovaj susret Puhovski je nazvao ledolomcem u odnosima dvije države.

„Postoje brojna otvorena pitanja koja su posljedica rata… Po mojem uvjerenju daleko najvažniji problem o kome se najmanje govori jest ulazak Hrvatske u EU…ali one ne rješavaju budućnost“, kazao je Puhovski.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije