Patentirana vjetroelektrana oca i sina Tešić

Većina pronalazača će u vezi sa svojim poslom reći: “Nebo je granica…”

Oni koji su svojim idejama transformirali način na koji živimo gotovo su bili primorani ovako razmišljati.

Neke od tih ideja koje su danas dio svakodnevice tada su izvjesno izgledale kao gotovo nemoguće.

Novinarka Al Jazeere Azra Baždarević upoznala je oca i sina Tešić iz Kotor-Varoši, koji su sada korak bliže svom inovatorskom snu.

Jedinstvena tehnologija, svjetski i evropski patent, brojne nagrade, među kojima je i globalna nagrada Award of Exellence, opisuju vjetrenjaču čiji su idejni tvorci Tešići iz Kotor-Varoši.

“Vjetroelektrana s vertikalnom turbinom jedinstvena je takve vrste u svijetu. Privukla je pažnju mnogima, a ideja je potekla iz jedne garaže”, kaže Baždarević.

Dug put

Otac i sin Nenad i Miroslav Tešić prošli su dug put kako bi svoju ideju pretočili u gotov proizvod, a sve je počelo 2006. godine.

Za ideju vjetranjače mlađi Tešić je od Svjetske banke (SB) dobio 35.000 dolara i ta sredstva investirao u dalji razvoj proizvoda.

Nakon niza protutipova i godina rada, uspjeli su patentirati proizvod s odličnim praktičnim rezultatima.

Isproban je i na Vlašiću, na oko 1.900 metara nadmorske visine.

“Radi normalno na olujama, izdržava ogromne vjetrove, ima mnogo veći životni vijek… Potpuno je bezbjedna za ptice i ljude. Radi ne stvarajući nikakve vibracije”, govori Miroslav Tešić, direktor firme Turbina IPD.

Tešići svoje vjetroelektrane proizvode u saradnji s kooperantima, a prve su već instalirane u Bosni i Hercegovini Sloveniji i Poljskoj.

Za vjetrenjaču iz Kotor-Varoši se pročulo čak do Indije, a interesa ne manjka.

Svakodnevni pozivi

“Svakodnevno zovu i dolaze s raznim prijedlozima da budemo partneri, pa čak i da investiraju. Danas smo imali posjetu jednog od najvećih švedskih fondova, koji su došli kod nas da ulože u ovaj projekat i da zajedno s njima napravimo svjetski projekat i svjetsku firmu”, dodaje Miroslav Tešić.

Vjetrenjačin osnovni oblik konstruirao je Miroslavov otac Nenad, koji danas pruža punu podršku sinu i vjeruje u veliki uspjeh novih vjetrenjača, a cilj mu je da, pored izvoza tehnologije, ostvari i izvoz gotovihi proizvoda.

“Mi smo uspjeli da napravimo mehanički dio, za njega obezbijedili patent međunarodni, uradili smo kontrolere u nacrtima. Mi smatramo 95 posto da imamo razvijenu vjetroturbinu, svoju vlastitu. Za nekih šest do osam mjeseci imat ćemo 100 posto razvijenu vjetroturbinu, to nam je cilj. Sada koristimo druge dijelove od drugih proizvođača, međutim, imat ćemo svoje 100 posto”, ističe Nenad Tešić.

Sama vjetrenjača može biti različite snage, prihvatljive je cijene, a pokreće je mali vjetar.

Namijenjena je za kuće, male farme, vikendice, saobraćajnu signalizaciju…

Veliki su planovi pred Tešićima, ali i najveći entuzijasti ne mogu uspjeti bez pomoći, bez obzira odakle ona došla.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO