Nevreme kakvo se ne pamti

Topola: Procenjeno da nastala šteta iznosi više od 100.000 evra (Wikipedia)

Svjedok: Veljko Bosnić

U četiri sela u okolini Topole, jaka kiša i grad uništili su useve gotovo 400 domaćinstava. Šteta se meri desetinama hiljada evra, a ovog proleća poljoprivrednici postavljaju pitanje zašto nije bilo adekvatne protivgradne zaštite.

Porodici Glišić iz Šuma kraj Topole, od petnaest hektara zasada kajsije, jabuke, šljive i vinove loze, celokupan ovogodišnji rod stao je u jednu činiju.

Sav rad i trud, ali i sva novčana ulaganja ovog nagrađivanog poljoprivrednog domaćinstva, propala su u četrdeset pet minuta jakog nevremena.

Ovo jako nevreme meštani Šuma, kažu, ne pamte.

U četiri sela, blizu 400 gazdinstava pretrpelo je štetu. Poljoprivrednici se pitaju zašto je protivgradna zaštita zakazala, uprkos najavama meterologa da do ovokvog razvoja događaja može da dođe.

S obzirom na to da je procenjeno da nastala šteta iznosi više od 100 000 evra, jasno je da je pomoć koju ova šumadijska opština može da pruži, neznatna.

Kako nam u Opštini Topola kažu, pokucaće na vrata Ministarstva poljoprivrede odmah po formiranju republičke Vlade, u nadi da će za muku poljoprivrednika neko imati sluha.

Izvor: Al Jazeera