Britanac novi šef EBRD-a

Nijemac Thomas Mirow je odlazeći predsjednik Banke (Reuters)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prvi put je izabrala Britanca za predsjednika, uprkos nepisanom pravilu da se državljanin Velike Britanije neće kandidirati za mjesto čelnika Banke sa sjedištem u Londonu.

Suma Chakrabarti (53) zamijenit će Nijemca Thomasa Mirowa na mjestu predsjednika Banke, sa mandatom do 2016.

Chakrabarti je prvi predsjednik EBRD-a koji nije Nijemac ili Francuz.

Banka, koja je osnovana 1991. godine sa ciljem da pomogne bivšim sovjetskim zemljama da se prilagode tržišnoj ekonomiji, nada se da će uskoro početi investirati u arapske zemlja.

Britanski ministar finansija George Osborne kazao je da je Chakrabartijeva pobjeda „proizvod ozbiljne kampanje i snažne diplomatije“, te da je glavni dužnosnik britanskog Ministarstva pravde „najbolji kandidat za taj posao“.

„Uspjeh britanskog kandidata na čelu ove bitne evropske institucije ukazuje na snagu Britanije i podršku koju ona ima u Evropi i širom svijeta“, rekao je Osborne.

Četiri rivala

Ekonomske sile eurozone Njemačka i Francuska željele su da na poziciju šefa Banke bude izabran Francuz Philippe de Fontaine Vive Curtaz, potpredsjednik Evropske banke za investicije.

Britanija nije članica eurozone.

Chakrabarti je pobijedio četiri rivalna kandidata, uključujuči bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije Božidara Đelića i bivšeg poljskog premijera Jana Krzystofa Bieleckog.

Prvi put u historiji EBRD-a dioničari su uzeli u obzir više od jednog kandidata za predsjednika, nakon što ministri finansija Evropske unije nisu uspjeli postići koncenzus prije godišnjeg sastanka Banke.

Chakrabarti će dobiti zadatak da potakne rast u zemljama bivšim članicama sovjetskog bloka i arapskim zemljama pogođenim dužničkom krizom u eurozoni.

Nakon godina investiranja u privatnom sektoru u bivšim komunističkim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji, poput Mađarske, Kazahstana i Rusije, EBRD se okrenula Egiptu, Maroku, Tunisu i Jordanu poslije Arapskog proljeća.

Izvor: Agencije