Francuska i Njemačka za Grčku u eurozoni

Analitičari ističu kako je vjerovatno da će na novim izborima većinu mjesta u parlamentu dobiti stranke koje su protiv mjera štednje (AP)

Francuska i Njemačka žele da Grčka ostane u eurozoni, izjavili su novi francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka u Berlinu u večernjim satima u utorak.

Izjave lidera dvaju evropskih ekonomskih sila dolaze nakon što je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde prvi put dopustila mogućnost da će Grčka napustiti eurozonu na kontrolirani način.

Merkel je kazala da Grčka jako brine Njemačku i Francusku.

Grčki politički lideri ranije u utorak su objavili da je zemlja pred novim izborima nakon propalih pregovora u vezi sa osnivanjem koalicione vlade.

„Jasno ću vam reći da želimo da Grčka ostane u eurozoni i znamo da je to ono što želi većina Grka. Trojka je već potpisala memorandum s Grčkom i držimo da taj memorandum treba biti ispoštovan. Rekla sam Samarasu i Papadimosu preko telefona da smo, sve što možemo napraviti na strukturalnom planu da pomognemo Grčkoj, kako bi zemlja počela gospodarski rasti, spremni to i učiniti”, kazala je ona.

Podržati rast

Hollande, koji je u jutarnjim satima u utorak položio predsjedničku zakletvu u Parizu, kazao je da su i Grčka i Evropska unija uložile trud da ova prezadužena zemlja ostane u monetarnoj uniji.

„Moramo dopustiti Grcima da pronađu rješenje. Oni će opet na izbore u junu i tada želim da Grci izraze svoju privrženost i želju da ostanu u eurozoni“, kazao je Hollande. 

Međutim, analitičari ističu kako je vjerovatno da će na novim izborima većinu mjesta u parlamentu dobiti stranke koje su protiv mjera štednje i koje bi mogle izvesti Grčku iz eurozone.

“Izlazak bi bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on, također, jedna od opcija koje moramo tehnički razmotriti”, rekla je direktorica MMF-a. 

Hollande je kazao:„Ja sam za to da Grčkoj možemo reći kako je Evropa spremna podržati rast i dati podršku ponovnom rastu te zemlje koja živi u recesiji.“

Grčki politički lideri ranije u utorak su objavili da je zemlja pred novim izborima nakon propalih pregovora u vezi sa osnivanjem koalicione vlade.

Stav Lagarde

Lagarde je potom kazala da ukoliko obećanja o smanjenju budžetskog deficita, koje je Grčka dala, ne budu ispunjena, „postoje odgovarajuća rješenja za to, što uključuje dodatno finansiranje i vrijeme ili mehanizam za izlazak, što u ovom slučaju mora biti kontrolirani izlazak”.

“Izlazak bi bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on, također, jedna od opcija koje moramo tehnički razmotriti”, rekla je direktorica MMF-a u intervjuu francuskom televizijskom kanalu France 24.

“Grci su primijenili važne reforme i žrtvovali se. Bila bi prava šteta za narod da se sve to sada odbaci zbog dubokih političkih neslaganja“, kazala je Lagarde.

„Nadam se da će se iznaći kompromis koji će omogućiti napredak u okviru programa, pri čemu će se detalji tog programa moći preispitati, ali ne i njegove osnove.”

Izvori: Al Jazeera i agencije