Bogota: Dvoje poginulih u bombaškom napadu

Napad se smatra najvećim u prijestolnici u proteklih nekoliko godina (Reuters)

Dvoje ljudi je poginulo a bivši ministar unutrašnjih poslova je ranjen u bombaškom napadu u centru kolumbijske prijestolnice Bogote, izjavio je predsjednik te zemlje Juan Manuel Santos.

Lokalni mediji su prenijeli da je eksplozija potresla autobus.

„Osuđujemo ovaj napad… Vlada neće skrenuti sa svog puta zbog ovih terorističkih napada“, rekao je on. „Ovo je bio napad na bivšeg ministra Fernanda Londona.“

Bomba na automobilu

Reporterka Al Jazeere Lucia Newman izvijestila je da se u Bogoti godinama nije desio ovakav napad.

„Iako je bilo manjih bombardiranja proteklih godina, te nedavno ispred zgrade radija Caracol u Bogoti, ovaj napad je najveći i najsmjeliji u mnogo godina“, kazala je ona.

„Bomba je postavljena na vozilo bivšeg ministra Londona, koji je desničarski konzervativan političar, te koji vodi dnevnu radioemisiju ‘Glas istine’, a piše i kolumnu za list El Tiempo.

„Oba medija koristi da žustro napada Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) i simpatizer je bivšeg predsjednika Alvara Uribea.“

Reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti, koji se javio iz Bogote, kazao je da je vozač bivšeg ministra ubijen u napadu, dok je Londono u stabilnom stanju.

Kolumbijska vlada se već pet decenija bori protiv ljevičarskog FARC-a, ali ova grupa je izgubila moć proteklih godina.

Iako je znatno oslabljen, FARC nastavlja izvoditi napade na policijske i vojne mete, te postavljati bombe u područjima zahvaćenim nasiljem zbog trgovine drogom.

Izvor: Agencije