Gotovina: Ponosan sam na ‘Oluju’

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač obratili su se u ponedjeljak Žalbenom vijeću Haškog suda (ICTY) na kraju rasprave i istakli da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret, te kako od suda očekuju da se ravna prema utvrđenim činjenicama.

Gotovina je na francuskom jeziku rekao kako je kao vojnik ponosan na način na koji se odvijala akcija “Oluja”.

“Kao čovjek, dakako, duboko žalim zbog svih onih koji su izgubili živote ili ostali bez domova nakon završetka operacije “Oluja”. No, ne mogu odgovarati za ono što su drugi možda učinili ili propustili učiniti dok sam se ja borio i vodio operaciju u Bosni.”

Gotovina je izrazio žaljenje zbog toga što se krio od Haškog suda, te poručio Žalbenom vijeću da ne očekuje ništa više od onoga što su zatražili njegovi advokati.

Zatvorske kazne

Markač je rekao da nije ratni zločinac ni pripadnik udruženog zločinačkog poduvata. “Nisam počinio ni planirao zločin, to nije u skladu s mojim nazorima. Kao čovjek i humanist očekujem od vas da pomno proučite materijale i donesete pravednu presudu”, rekao je Markač.

Branitelji Gotovine i Markača, osuđenih zbog ratnih zločina na Srbima tokom žalbenog postupka pred Haškim tribunalom, ranije u ponedjeljak su izjavili da meta napada hrvatskih snaga nikada nisu bili srpski civili, niti njihovo protjerivanje.

Oni su u prvostepenom postupku nepravomoćno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tokom akcije “Oluja” i nakon nje 1995. godine.

Advokatski timovi hrvatskih generala traže poništenje presude, koja je temeljena na prekomjernom granatiranju Knina, ističući da „Oluja“ nije zločinački poduhvat, kako je to utvrdilo haško tužiteljstvo, dok tužitelji ostaju pri stavu da su generali učestvovali u zločinačkom poduhvatu.


Katarina Drlja o žalbenom postupku

„Ne postoje dokazi da je Gotovina imao saznanja o tome da bi u datim uslovima moglo biti civilnih žrtava, nema dokaza da se naudilo civilima“, kazao je Gotovinin advokat Luka Mišetić.

„Jednom kada je civilno stanovništvo saznalo da je izdato naređenje za evakuaciju, ljudi su sami otišli. Organizirano ili ne, to nije relevantno za ključno pitanje“, kazao je on. 

Tužiteljica Helen Brady kazala je da su „Gotovina i ostali članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali zajedničku svrhu proterivanja civilnog stanovništva“.

Veći dio odbrane Gotovine zasniva se na tvrdnji da je Vijeće izmislilo pravilo od 200 metara. Po njima je pogrešno da se granate koje padnu 200 metara van područja cilja smatraju  neselektivnim gađanjem. Tužitelji, međutim, tvrde da general nije žrtveno janje kakvim ga predstavljaju mnogi u hrvatskoj javnosti.

Sastanak na Brionima

Markačev advokat John Jones tokom obraćanja Sudu prezentirao je tablice kojima je pokušao dokazati da se sistematski cijela optužnica urušava ukoliko padne teza o nezakonitom granatiranju.

“Ako nema nezakonitog napada koji je sam po sebi zločin protiv čovječnosti, onda nema ni napada koji je diskriminatoran, pa ni diskriminacije, dakle, ni namjere da se neko diskriminira, ni udruženog zločinačkog poduhvata koji uključuje nezakonite napade ili progon”, rekao je on.

Termin udruženi zločinački poduvat dovodi se i u vezu sa sastankom na Brionima, na kojem je prisustvovao i general Markač. Branilac Jones istakao je da u zapisniku sa tog skupa nema ništa što ukazuje na udruženi zločinački poduhvat.

“Na Brionima se o tome nije govorilo, to je bio operativni vojni sastanak kako bi se pripremila operacija “Oluja” koja je bila u potpunosti zakonita, što je zaključilo i prvostepeno Vijeće, a potvrdilo i Tužiteljstvo.”

Dok su u sudnici odbrana i tužilaštvo suprotstavljali argumente, ispred zgrade Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju hrvatski glumac Goran Višnjić zatražio je da se Tribunal rukovodi činjenicama, a ne politikom.

„Mislim da to gledam emotivnije nego Gotovina, mislim da se drži sjajno, što je u redu“, kazao je on.
Kako je izvijestila Drlja, “odvjetništvo smatra da ako padne teorija o nezakonitom granatiranju, svakako pada i teorija o udruženom zločinačkom pothvatu”.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO