Kina: Kredit Bjelorusiji 16 milijardi dolara

Bjelorusija znatna sredstva osigurava uzgojem cvijeća (Reuters)

Za zajedničke projekte u Bjelorusiji, Kina je toj zemlji otvorila kreditne linije u ukupnoj vrijednosti od 16 milijardi dolara, izjavio je u Minsku predsjednik Savjeta republike Anatolij Rubinov.

On je precizirao da će sredstva biti korištena za realizaciju projekata u energetici, stambenoj izgradnji i drugim oblastima te napomenuo da su dvije zemlje blizu dogovora u vezi sa izgradnjom zajedničkog tehničkog parka.

Pregovori o tom projektu su u završnoj fazi, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

Državne banke iz Kine su veoma aktivne na postsovjetskom prostoru te, pored Belorusije, kreditiraju i Moldaviju.

Izvozno-uvozna banka Kine je u srijedu dogovorila s Bjelorusijom izgradnju fabrike za proizvodnju natrij-karbonata (kalcinisane sode) kapaciteta 300.000 tona godišnje.

Banka će za ovaj projekat izdvojiti 186,5 miliona dolara.

Vlasti u Pekingu su već više puta odobravale Bjelorusiji povoljne kredite.

Pokrivanje deficita

Bjelorusija je tako u septembru 2011. godine dobila pozajmicu od milijardu dolara, koju će upotrijebiti za proširenje satelitskih komunikacija.

Ova zemlja je budžetski deficit 2011. godine u velikoj mjeri pokrila sredstvima iz Kine.

Prema Interfaksu, državne banke iz Kine su veoma aktivne na postsovjetskom prostoru te, pored Belorusije, kreditiraju i Moldaviju, a pozamašna novčana sredstva su dobile i ruske naftne kompanije Rosnjeft i Transnjeft.

Prema nedavnoj informaciji kineske državne novinske agencije Sinhua, koja se pozvala na statističke podatke iz Minska, tokom prvih sedam mjeseci 2011. godine trgovinska razmjena između Kine i Bjelorusije iznosila je 2,68 milijardi dolara.

Prema tim podacima, blizu 2.000 kineskih studenata pohađa visokoškolske institucije u Bjelorusiji.

Izvor: Agencije