Iran predložio Bagdad za nuklearne pregovore

Irački ministar vanjskih poslova rekao je da je prijedlog o održavanju pregovora u Bagdadu uslijedio nakon posjete iranske delegacije (AFP)

Iran je predložio da sljedeći krug pregovora šest svjetskih sila o njegovom kontroverznom nuklearnom programu, bude održan u Iraku, umjesto u Turskoj, izjavio je u srijedu irački ministar vanjskih poslova.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton u subotu je rekla da će pregovori s Iranom 13. i 14. aprila biti održani u Istanbulu.

Prvi takav sastanak je održan u januaru 2011. godine, kada se dvije strane nisu uspjele složiti u vezi sa nuklearnim programom.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari rekao je za Reuters da je prijedlog o održavanju pregovora u Bagdadu uslijedio nakon posjete iranske delegacije u utorak.

Iračka vlada, predvođena šiitima, usko je povezana sa Iranom u regiji u kojoj vladaju sunitske arapske sile.

On je najavio da će se sastati sa ambasadorima pet stalnih članica Ujedinjenih naroda i Njemačke o prijedlogu Teherana.

“Prijedlog je došao sa njihove strane. Mi smo primili delegaciju iz Irana. Danas ćemo pozvati ambasadore G-5 i Njemačke da im zvanično uputimo prijedlog”, kazao je Zebari.

Iračka vlada, predvođena šiitima, usko je povezana sa Iranom u regiji u kojoj vladaju sunitske arapske sile.

Viši iranski zvaničnik nedavno se protivio Turskoj kao mjestu sastanka za nuklearne pregovore, jer su se nekada dobri iransko-turski odnosi pogoršali zbog negativnog turskog stava prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Izvor: Agencije