EU povećala ‘crnu listu’ aviokompanija

Conviasa od evropskih odredišta leti samo ka Madridu (Reuters)

Evropska komisija (EK), izvršno tijelo Evropske unije (EU), zabranila je svim libijskim prevoznicima i venecuelanskoj kompaniji Conviasa da slijeću na aerodrome 27 zemalja članica EU iz sigurnosnih razloga, prenose agencije.

Venecuelanski avioprevoznik je stavljen na “crnu listu” aviokompanija s lošim sigurnosnim rezultatima, dok je u slučaju Libije odlučeno, nakon konsultacija za zvaničnicima EU, da se njenim prevoznicima zabrani najmanje do 22. novembra da lete ka zemljama EU.

U Karakasu je vlada predsjednika Huga Cheveza brzo reagirala na odluku EU, ocjenjujući da je riječ o “neosnovanoj” i “nekorektnoj mjeri”.

U saopćenju je venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo Briselu “recipročnim mjerama”, u nastojanju da se sačuvaju “vlastiti interesi i prestiž aviokompanije”.

Ističe se da je odluka EU u suprotnosti s procjenom koju je povodom sigurnosti Conviasa dala Međunarodna organizacija za civilni aviosaobraćaj.

Povećani nadzor

Conviasa od evropskih odredišta leti samo ka Madridu.

EU je također analizirala sigurnost dva druga venecuelanska prevoznika, Estelar i Aerotuy, ali ih je odlučila staviti pod “povećani nadzor”, umjesto zavođenja restrikcija za slijetanje na evropske aerodrome.

Posljednja EU sigurnosna lista uključuje 279 prevoznika iz 21 zemlje, od Afganistana do Konga, Indonezije, Filipina i Zambije.

Što se libijskih prevoznika tiče, odlučeno je da se ne stavljaju na “crnu listu”, iako postoji zabrinutost za njihovu sigurnost.

Ocijenjeno je da su libijske vlasti usvojile oštre mjere za kontrolu sigurnosti, tako da je ostavljen rok do kojeg bi trebalo ispraviti greške.

Posljednja EU sigurnosna lista uključuje 279 prevoznika iz 21 zemlje, od Afganistana do Konga, Indonezije, Filipina i Zambije.

Izvor: Agencije