Muamer Zukorlić

Zukorlić je rekao da će se povući sa trenutne funkcije ukoliko bude izabran za predsjednika (Fena)

Muamer Zukorlić rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin.

Osnovnu školu završio je u selu Ribariće, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

U ljeto 1993. godine diplomirao je šerijatsko pravo na Islamskom fakultetu u Konstantini, Alžir.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice (IZ) Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na pomenutu funkciju bio ponovno izabran 1998. i 2003. godine.

Na Objediniteljskom Saboru IZ-a u Srbiji 27. marta 2007. godine izabran je za predsjednika Mešihata IZ-a u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. godine na izborima u IZ-u bio ponovno izabran za njenog poglavara.

Zukorlić je prvi dekan Fakulteta za islamske studije, predsjednik je Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, njegov osnivač i prvi rektor.

Izabran je i za nosioca liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) na izborima u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), gdje je odnio pobjedu, čime je postao član skupštine BNV-a.

Član je Rijaseta IZ-a u Bosni i Hercegovini.

Državni organi su donijeli odluku o nepriznavanju prava BKZ-u da samostalno formira Nacionalni savjet, jer nije osvojila ukupnu većinu glasova.

Uprkos ovoj odluci, BKZ je proslavio pobjedu i izvršio konstituiranje BNV-a, koji je na sjednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojio Deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim u Srbiji.

Iznenađujuća kandidatura

U zvaničnoj biografiji Zukorlića, na stranici IZ-a u Bosni i Hercegovini iz 2011. godine stoji biografija iz 2006. godine, na kojoj piše da je muftija oženjen i otac troje djece, dok je na službenoj stranici u tekstu iz 2007. godine navedeno da je Zukorlić oženjen i otac sedmero djece.

Mediji u regiji pisali su, međutim, da je Zukorlić oženjen sa dvije žene: prvom Jordankom i drugom Novopazarkom, s kojima zajedno ima sedmero djece.

Zukorlić posebno privlači pažnju javnosti neobičnom pojavom u savremenom odijelu, tamnim naočarima, u džipu (na čijem vjetrobranu piše “Muftija”) i s nekoliko tjelohranitelja.

Prilikom kandidature za predsjednika Srbije 2012. godine, koja je iznenadila javnost i izazvala osude njegovih protivnika u podijeljenoj IZ Srbije, Zukorlić je rekao da su država i društvo na ivici propasti i da bi bilo sebično to posmatrati a ne ponuditi  “program spasa” koji je, kako tvrdi, prihvatljiv za sve građane.

On je kazao da će se povući sa trenutne funkcije ukoliko bude izabran za predsjednika jer, kako je kazao, te dvije funkcije su nespojive.

Izvori: Al Jazeera i agencije