Jim Yong Kim novi šef Svjetske Banke

Kim je bivši direktor ogranka za HIV i AIDS u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) (Reuters)

Svjetska banka imenovala je američkog ljekara južnokorejskog porijekla Jim Yong Kima za predsjednika, uprkos kritikama izbornog procesa njegovog jedinog rivala za ovu poziciju.

Dok se prvi put neko suprotstavio izboru američkog kandidata, Sjedinjene Američke Države, Evropa i Japan u ponedjeljak su podržale Kima.

Prije sastanka Svjetske banke, Ngozi Okonjo-Iweala, ministrica finansija Nigerije, koja je ranije bila jedna od čelnica Svjetske banke, a ove godine i kandidatkinja za predsjednicu te institucije, suprotstavila se činjenici da su Amerikanci bili birani za predsjednika banke od njenog osnivanja.

„Ovdje se ne odlučuje prema sposobnostima“, kazala je ona. „Radi se o glasanju s političkom težinom  i zbog toga će Sjedinjene Američke Države to dobiti.“

Podrška Rusije

Bivši kolumbijski ministar finansija Jose Antonio Ocampo u petak je povukao svoju kandidaturu, nakon što se i on požalio da je proces ispolitiziran.

Kima je podržala i službena Moskva, iako su kritičari banke ranije vjerovali da će moćne države saveza BRICS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, možda podržati Okonjo-Iwealu.

Od osnivanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), SAD uvijek bira predsjednika banke, dok Evropa predlaže kandidata MMF-a.

Ali, kao što je to bio slučaj s MMF-om prošle godine, siromašnije zemlje i privrede u razvoju zahtijevale su otvoreniji proces za izbor šefa banke.
„Ovaj put svako je bio pozvan da nominira kandidata. Ali pitanje je da li su tokom kasnijeg procesa poštovane osnove demokratije“, kazao je ministar finansija Južnoafričke Republike Pravin Gordhan.

Stručnjak za globalno zdravlje

Analitičari navode da nominacija Kima (52), predsjednika koledža Dartmouth i bivšeg direktora ogranka za HIV i AIDS u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) predstavlja iznenađenje.

Kim je među vodećim ličnostima u oblasti globalnog zdravlja. On je i jedan od osnivača zdravstvene organizacije “Partneri u zdravlju” 1987. godine.

Rođen je u Seoulu, ali se sa porodicom preselio u SAD kada je imao pet godina.     

U Svjetskoj banci radi 9.000 ekonomista, stručnjaka za razvoj i drugog osoblja, a ova institucija prošle godine izdala je zajmove u iznosu od 258 milijardi dolara, uključujuči 43 milijarde novih zajmova.

Aktuelni predsjednik SB-a Robert Zoellick odlazi sa funkcije u junu, kada mu ističe petogodišnji mandat u banci sa 187 zemalja članica.

Izvori: Al Jazeera i agencije