Izvjesno postojanje života na Marsu

Novom analizom traženi su kompleksni uzorci u tlu sa Marsa, odnosno nešto što bi moglo nagovijestiti život (AP)

Američki naučnici saopćili su da postoje skoro stopostotne šanse da na Marsu ima života, pošto je matematička analiza uzoraka koje je 1976. godine donijela sonda Viking 1 pokazala tragove mikroba.

Naučnici smatraju da eksperiment proveden na uzorcima marsovskog tla prije 30 godina nije dao prave rezultate.

Novom analizom traženi su kompleksni uzorci u tlu sa Marsa, odnosno nešto što bi moglo nagovijestiti život.

Naučnici smatraju da eksperiment proveden na uzorcima marsovskog tla prije 30 godina nije dao prave rezultate.

Naučnici su se iznenadili kada su u tome uspjeli.

“Posljednje analize nagovještavaju postojanje života na Marsu i one podržavaju činjenicu da je Viking 1 zapravo pronašao mikrobe na Marsu”, izjavio je jedan od istraživača sa KEK instituta.

Čeka se ‘Curiosity’

Ponovno provjeravanje uzoraka pokrenuto je nakon otkrića perhlorata u uzorcima uzetim sa druge lokacije na koju se 2008. godine spustila sonda Phoenix.

 


Curiosity [AP]

Naučnici koji su izvršili eksperiment ne slažu se u vezi s konačnim zaključcima.

“Pronalaženje organskih materija nije dokaz života, ili prošlog života, to je samo dokaz postojanja organskih materija”, izjavio je Christopher McKay iz istraživačkog centra Ames američke NASA-e.

“Ultimativni dokaz bio bi snimak nepoznatih bakterija. Trebalo bi poslati mikroskop kojim bi posmatrali da li se ove bakterije pomjeraju. Na osnovu onoga što smo do sada otkrili, siguran sam 99 posto da na Marsu ima života”, rekao je Joseph Muller sa medicinske škole KEK.

Uprkos neslaganjima, naučnici se nadaju da će naredna misija na Mars uspjeti donijeti 100 posto tačan odgovor na pitanje o postojanju života na ovoj planeti, a to bi se upravo moglo desiti s roverom Curiosity, koji je lansiran u novembru 2011. godine.

Izvor: Agencije