Katastrofe koštale 380 milijardi dolara

Troškovi poplava na Tajlandu iznosili su više od 40 milijardi dolara (EPA)
Troškovi poplava na Tajlandu iznosili su više od 40 milijardi dolara (EPA)

Prirodne katastrofe koje su 2011. godine pogodile našu planetu, od kojih je najveća bio zemljotres u Japanu, koštale su svijet više od 380 milijardi američkih dolara, izjavila je specijalni izaslanik UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Wahlstrom.

Ona je rekla da su tome najviše doprinijeli zemljotresi u Japanu i Novom Zelandu, kao i poplave na Tajlandu i u drugim državama.

„Zemljotresi su najskuplje i prirodne kastrofe sa najvećim brojem žrtava“, kazala je Wahlstrom na konferenciji za novinare upriličenoj povodom obilježavanja prve godišnjice zemljotresa koji je 11. marta prošle godine pogodio Japan.

Prema podacima Agencije UN za smanjenje rizika od katastrofa, zemljotres, cunami i nuklearna eksplozija u Fukushimi pričinili su štetu od preko 210 milijardi dolara, navodi AFP.

Troškovi poplava na Tajlandu iznosili su više od 40 milijardi dolara.

Novozelandska centralna banka iznijela je procjenu da je samo obnova kuća porušenih u zemljotresu 22. februara prošle godine koštala oko 25 milijardi dolara.

Wahlstrom je rekla da je 50 posto svjetskog stanovništva izloženo riziku od prirodnih katastrofa zato što žive u osjetljivim oblastima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO