Bankrot Grčke bi koštao 1.000 milijardi eura

IIF želi da privatni vlasnici grčkih obveznica do isteka roka u četvrtak prihvate zamjenu tih hartija za one sa nižom vrijednošću (EPA)

Ukoliko bi došlo do nekontroliranog bankrota Grčke, to bi eurozonu koštalo više od 1.000 milijardi eura, a Italiji i Španiji bi vjerovatno bila potrebna međunarodna finansijska pomoć kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize, saopćio je u utorak Međunarodni institut za finansije (IIF).

Ta organizacija, koja u pregovorima o otpisu dijela grčkog duga predstavlja privatne kreditore, navela je u dokumentu do kojeg je došao Reuters da je “teško precizno izračunati štetu, ali bi ona vjerovatno premašila iznos od 1.000 milijardi eura”.

ECB posjeduje grčke obveznice u vrijednosti od 177 milijardi eura, a je to dvostruko više od njene kapitalne baze.

IIF želi da privatni vlasnici grčkih obveznica do isteka roka u četvrtak prihvate zamjenu tih hartija za one sa nižom vrijednošću, kako bi dug zvanične Atine bio smanjen za oko 100 milijardi eura.

Ukoliko taj poziv ne urodi plodom, Evropska centralna banka (ECB) će vjerovatno pretrpjeti veliku štetu, navodi se u dokumentu, koji sadrži procjenu da ta banka posjeduje grčke obveznice u vrijednosti od 177 milijardi eura i da je to dvostruko više od njene kapitalne baze.

Prodaja parcela na Krfu

Mogući nekontrolirani bankrot Grčke bi doveo do potrebe za značajnom finansijskom pomoći za Španiju i Italiju, što bi moglo koštati još 350 milijardi eura, dok bi troškovi dalje pomoći Irskoj i Portugalu mogli iznositi čak 380 milijardi eura u narednih pet godina, procijenio je IIF.


Krf: Prodaja ‘prava na površinu’

Grčki privatizacioni fond je raspisao tender za eksploataciju velike primorske parcele na zapadnoj obali otoka Krf.

Helenic Aset Development Faund je saopćio da želi prodati “pravo na površinu” od 120 hektara, prenosi AFP.

Ovaj tender predstavlja dio nastojanja Grčke da obezbijedi 19 milijardi eura do 2015. godine kroz privatizacije i prodaje koncesija.

U saopćenju fonda se pozivaju investitori da do 10. aprila dostave svoje ponude za ovo zemljište.

Jedna od ideja je da bi se ova oblast mogla iskoristiti za izgradnju prestižnog stambenog kompleksa.

Ovaj fond je početkom godine raspisao tendere za prodaju gasne kompanije DEPA i komercijalne nekretnine u Atini.

Izvor: Agencije