OSCE: Kandidati nisu bili ravnopravni

Međunarodna misija posmatrača kritizirala je prilike pred izbore i njihov tok u nedjelju (Reuters)
Međunarodna misija posmatrača kritizirala je prilike pred izbore i njihov tok u nedjelju (Reuters)

Ruski predsjednički izbori bili su u korist premijera Vladimira Putina, objavila je misija međunarodnih posmatrača Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u ponedjeljak, prenijele su agencije.

Putin primio konkurente

Putin se u ponedjeljak sastao s trojicom političara konkurenata na u nedjelju održanim izborima, javlja Glas Rusije.

Žirinovski, Mironov i Prohorov sastali su se u državnoj rezidenciji u Moskvi s aktuelnim ruskim premijerom i budućim predsjednikom.

Žirinovski i Mironov su u nedjelju navečer u telefonskom razgovoru čestitali Putinu pobjedu, a isto je učinio i Prohorov, kome je budući predsjednik čestitao “dostojan rezultat” na izborima.

U Putinovom izbornom štabu su u nedjelju navečer istakli da je Putin bio i da će ostati pragmatičar, raspoložen za dijalog sa svima koji su željni konstruktivne saradnje.

“Nije bilo istinskih protivnika i zloupotrebom sredstava ruske vlade osigurano je da uopće ne bude upitno ko će biti konačni pobjednik izbora”, rekao je Tonino Picula, voditelj posmatračke misije OSCE-a na ruskim predsjedničkim izborima.

“A bit izbora je u tome da rezultat ne bude siguran. U Rusiji to nije bilo tako” i zato, “prema našoj ocjeni, ovi izbori nisu bili pošteni”, kazao je Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a.

Misija je na izborni dan u nedjelju rekla da nije bilo većih nepravilnosti, no pri prebrojavanju glasova uočila je brojne prekršaje.

Posmatračka misija Zajednice nezavisnih država (ZND) ocijenila je predsjedničke izbore u Rusiji kao transparentne, saopćio je u ponedjeljak šef te misije Nauriz Ajdarov u Centralnoj izbornoj komisiji u Moskvi.

“Izbori su održani u uvjetima otvorene konkurencije i transparentnosti i ispunjavaju demokratske norme”, rekao je Ajdarov i dodao da je procec protekao strogo u skladu sa ruskim zakonom.

Ajdarov je također kazao da su se pojedini predsjednički kandidati ponašali nekorektno tokom televizijskih debata, a da su tokom predizborne kampanje zabilježeni slučajevi oštećenja reklamnih panoa.

Misija ZND imala je 228 posmatrača na izborima koji su bili predstavljeni kroz Međuparlamentarnu skupštinu ZND i Izvršni odbor Parlamentarnih skupština Rusije i Bjelorusije.

Negativno na trećini birališta

“Stanje se pogoršalo pri brojanju glasova, što (OSCE) ocjenjuje negativno na gotovo trećini birališta zbog nepravilne procedure”, navodi se u saopćenju.


Putin je sa suzama u očima objavio pobjedu [Reuters]

“Iako su kandidati za ruskog predsjednika mogli neometano voditi kampanju, stvoreni uvjeti jasno su pogodavali premijeru Vladimiru Putinu”, zaključuje se u saopćenju, prenose agencije.

Putin je na ruskim predsjedničkim izborima, po gotovo konačnim rezultatima glasanja, osvojio 63,9 posto glasova.

Na osnovu prebrojanih glasova s 98,47 posto birališta Putin je osvojio 63,9 posto glasova, saopćila je centralna izborna komisija.

Komunist Genadij Zjuganov osvojio je 17,18 posto glasova, liberal Mihail Prohorov 7,7 posto, populist Vladimir Žirinovski 6,24 posto, a centrist Sergej Mironov 3,84 posto.

Na osnovu prebrojanih glasova s 98,47 posto birališta Putin je osvojio 63,9 posto glasova.

Na izbore je izašlo 64 posto birača.

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle zatražio je u ponedjeljak od ruske vlade razjašnjenje svih indicija o nepravilnostima na ruskim predsjedničkim izborima, naglasivši da je to u interesu Rusije.

“To je lično u ruskom interesu da se sve kritizirane tačke istraže i na odgovarajući način obrade”, rekao je Westerwelle u Berlinu.

On je, također, naglasio da Njemačka želi dobro sarađivati s novim ruskim predsjednikom i da je partnerstvo s Rusijom od velikog strateškog interesa Njemačke i Evrope.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO